Kommunal boligblokk brant - skulle ha fått installert sprinkleranlegg i 2022

Mandag brøt det ut brann i en blokk i Bergen, den andre storbrannen i en kommunal blokk på tre år. Blokken skulle få sprinkleranlegg i 2022. Det ble ikke gjort.

Det bekrefter Bergen kommunes direktør for boligforvaltning til TV 2.

14 personer ble mandag kveld evakuert da det brøt ut brann i boligblokken med 16 leiligheter i Birkelundsbakken på Natland i Bergen.

Måtte avvikle

4. mai 2022 la kommunen ut et anbud der det ble bedt om pris for boligsprinkling av 63 leiligheter, blant dem blokken på Natland. Arbeidet skulle være ferdigstilt i oktober 2022. Det skjedde ikke.

– Nei, fordi vi fikk inn et firma som ikke greide på holde fremdriften og måtte avvikle, sier direktør Bjarte Høysæter i etat for boligforvaltning.

På spørsmål om brannen ville fått et mindre eksplosivt forløp med sprinkling, svarer han:

– Mest sannsynlig. Men vi vet ikke hvordan brannen startet, sier Høysæter og understreker at etterforskningen så vidt har startet.

Andre gang på tre år

Boligblokken er kommunal. En tilsvarende blokk noen kilometer unna ble totalskadd i brann sommeren 2021. Dette er dermed andre gang på tre år at kommunen opplever en storbrann i en av sine boligblokker.

Etter brannen i 2021 ble det pekt på at det finnes en rekke tilsvarende boligblokker med flere etasjer, med fasade og balkonger av tre, i kommunen. Det var bakgrunnen for at sprinklingen av leilighetene ble lagt ut på anbud.

En ny leverandør er nå i gang med å prosjektere sprinkling, sier Høysæter.

(©NTB)