Matkultur
Vil bli kjent som matregion – søker internasjonal utmerkelse
Nordland søker status som "European Region of Gastronomy" i 2028, og fylkeskommunen støtter arbeidet med én million kroner i 2025.

Det er Nordnorsk Kompetansesenter Mat som står bak søknaden.
Nordland fylkeskommune opplyser at de støtter arbeidet med å få den internasjonale "matstatusen" med et millionbeløp i år.
Fylkesrådet har tidligere gått inn med 600 000 kroner til et forprosjekt.
– Søknaden kan bli en sentral del av arven etter Bodø 2024, og er bygd på erfaringene derfra. Flere av de byene som tidligere har vært europeisk kulturhovedstad har også gjort dette, sier fylkesråd for næring Bjørn Larsen (Frp).
Målet med prosjektet er å styrke Nordlands rolle som en internasjonalt kjent matregion. Råvarene og matopplevelsene skal utvikles og løftes fram.
Slik skal regionens matkultur få skinne.

Tilbyr gull
Larsen uttaler at det er viktig å både fremme kunnskap og stolthet for tradisjonsrettene fra fylket.
– Det vi har å tilby er gull, men altfor mange av oss tror det er gråstein. Her må vi få en holdningsendring, sier han, og legger til:
– Vi må våge å vise fram matkulturen vår med stolthet. Vi må jobbe for at enda flere i inn – og utland får vite om de fantastiske råvarene vi har i landsdelen. En europeisk status som European Region of Gastronomy vil virkelig løfte det nordnorske kjøkkenet.
Larsen framhever flere sentrale mål med prosjektet: Å videreutvikle matopplevelser som en del av reiselivet, å inspirere unge til å velge utdanning innen naturbruk og matfag, og å tiltrekke seg kvalifisert fagkompetanse til regionen.
– En eventuell videre finansiering av prosjektet gjøres gjennom kommende budsjetter og økonomiplan, sier Larsen.
Trøndelag fylkeskommune er per i dag den eneste regionen som har status som European Region of Gastronomy. De fikk utmerkelsen i 2022.