Matkultur

Vil bli kjent som matregion – søker internasjonal utmerkelse

Nordland søker status som "European Region of Gastronomy" i 2028, og fylkeskommunen støtter arbeidet med én million kroner i 2025.

Kokker i full sving med matlaging på Kvitnes gård i Vesterålen.
Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • Nordland søker status som 'European Region of Gastronomy' i 2028.
  • Fylkeskommunen støtter prosjektet med én million kroner i 2025.
  • Målet er å styrke Nordlands rolle som en internasjonalt kjent matregion.
  • Prosjektet skal fremme matkultur og tiltrekke fagkompetanse til regionen.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, og kvalitetssikret av en journalist.

Fakta

European Region of Gastronomy

European Region of Gastronomy er en årlig utmerkelse som gis til europeiske regioner som viser en fremragende innsats innen matkultur, bærekraft, lokal matkvalitet, og innovasjon innen mat og reiseliv.

Formålet er å feire og styrke regionale matkulturer, fremme bærekraftig matproduksjon og -forbruk, skape økonomisk vekst gjennom lokal verdiskaping, og styrke turisme og kulturell identitet.

For å få status som European Region of Gastronomy, må en region vise til:

  • Et rikt kulinarisk og kulturelt mangfold

  • Gode initiativer innen bærekraftig matproduksjon

  • Samarbeid mellom lokale myndigheter, næringsliv, utdanning og kulturliv

  • En langsiktig strategi for bruk av matkultur som utviklingsverktøy

  • Tydelige mål for internasjonal synlighet og kunnskapsdeling

Utmerkelsen administreres av International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT), et europeisk nettverk som samarbeider med UNESCO og EU-baserte kultur- og matinstitusjoner.

Det er Nordnorsk Kompetansesenter Mat som står bak søknaden. 

Nordland fylkeskommune opplyser at de støtter arbeidet med å få den internasjonale "matstatusen" med et millionbeløp i år. 

Fylkesrådet har tidligere gått inn med 600 000 kroner til et forprosjekt. 

– Søknaden kan bli en sentral del av arven etter Bodø 2024, og er bygd på erfaringene derfra. Flere av de byene som tidligere har vært europeisk kulturhovedstad har også gjort dette, sier fylkesråd for næring Bjørn Larsen (Frp).

Målet med prosjektet er å styrke Nordlands rolle som en internasjonalt kjent matregion. Råvarene og matopplevelsene skal utvikles og løftes fram. 

Slik skal regionens matkultur få skinne. 

Fylkesråd for næring, Bjørn Larsen (Frp).

Tilbyr gull

Larsen uttaler at det er viktig å både fremme kunnskap og stolthet for tradisjonsrettene fra fylket. 

– Det vi har å tilby er gull, men altfor mange av oss tror det er gråstein. Her må vi få en holdningsendring, sier han, og legger til: 

– Vi må våge å vise fram matkulturen vår med stolthet. Vi må jobbe for at enda flere i inn – og utland får vite om de fantastiske råvarene vi har i landsdelen. En europeisk status som European Region of Gastronomy vil virkelig løfte det nordnorske kjøkkenet.

Larsen framhever flere sentrale mål med prosjektet: Å videreutvikle matopplevelser som en del av reiselivet, å inspirere unge til å velge utdanning innen naturbruk og matfag, og å tiltrekke seg kvalifisert fagkompetanse til regionen. 

– En eventuell videre finansiering av prosjektet gjøres gjennom kommende budsjetter og økonomiplan, sier Larsen.

Trøndelag fylkeskommune er per i dag den eneste regionen som har status som European Region of Gastronomy. De fikk utmerkelsen i 2022.

Powered by Labrador CMS