Nyheter

Rune Aale-Hansen administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF).
Rune Aale-Hansen administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF).

Krever ikke dagbøter, og godtar forsinkelser

Kommunene forserer prosjekter og tømmer fond for å holde hjulene i gang. De er også greie med entreprenører som blir forsinket på grunn av pandemien.

Publisert Sist oppdatert

Entreprenører påberoper seg force majeure når de ikke får bygg ferdig i tide på grunn av manglende leveranser eller arbeidsfolk som er blitt syke eller sitter fast i hjemlandet. 

Det godtar kommunene under koronakrisen. 

Force majeure er en vanlig klausul i kontrakter. Den løser en eller begge parter fra ansvar for mislighold når det inntreffer en ekstraordinær hendelse eller omstendigheter utenfor partenes kontroll.

– Kommunene aksepterer forsinkelser uten å gi dagbøter, og sletter også dagbøter hos firmaer som har det vanskelig. Kommunene forserer prosjekter og holder aktiviteten oppe, sier Rune Aale-Hansen administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening. 

Foreningen er en ideell organisasjon av og for norske kommunalteknikere, og 900 kommunale avdelinger er medlem. De jobber med temaer som bygg og eiendom, byggesak, plan og miljø, vann og avløp, veg og uteområder.

Holder hjulene igang

Rune Aale-Hansen mener dette viser at kommunesektoren holder hjulene i gang.

Kommunene rehabiliterer bygg, vedlikeholder bygg, og lager sykkelveier. De framskynder byggeprosjekter og nyasfaltering av veier som del av det årlige vårvedlikeholdet. I nord er det fremdeles mye snø, så der foregår det meste innendørs, men sørpå kan utendørsarbeidet begynne.

– Jeg tror de fleste kommuner har god oversikt over sine rehabiliteringsbehov og planer for nybygg. Da er det flott med friske midler fra staten, men det betyr ikke at de kan kaste seg rundt, sier Aale-Hansen.

Oppmykning

Større prosjekter må fremdeles godkjennes av kommunestyrene. Og anbudsreglementet og plan og bygningsloven er der fremdeles. Men Aale-Hansen ønsker seg en midlertidig oppmykning, og har sendt sine ønsker til regjering, storting og KS.

Han har stilt disse spørsmålene, men ennå ikke fått svar:

Kan vi lempe på tidsfrister? Hvor strengt må anbudsreglementet være i disse koronatider? EØS-reglene sier at anbudene skal være åpne for utlendinger. Kan man lempe på dette i en situasjon hvor grensene er stengt?

Powered by Labrador CMS