Distrikts- og digitaliseringsminiser Linda Hofstad Helleland med koronaavstand til Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup
. Begge er imponert over hvordan kommunene har taklet krisen.


Distrikts- og digitaliseringsminiser Linda Hofstad Helleland med koronaavstand til Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup
. Begge er imponert over hvordan kommunene har taklet krisen.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gir honnør og lover koronakompensasjon

Kommunaldepartementets statsråder Nikolai Astrup og Linda Hofstad Helleland er imponert over kommunene, og ber sektoren stole på at staten stiller opp og betaler koronautgiftene.

– Jeg er imponert over hvordan kommuner og fylkeskommuner takler denne ekstremt krevende situasjonen. Jeg vil gi honnør til både administrasjon og politikere landet rundt. Dette har ikke vært enkelt, og det er langt fra over. Men så langt er det dugnadsånden som rår. Alle bretter opp ermene og gjør en fantastisk innsats, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

- Regjeringen vet at situasjonen i kommunene er krevende. Derfor har vi foreslått å lempe litt på reglene slik at kommunene får mulighet til å delegere myndighet til formannskapet og avholde digitale møter i stedet for fysiske møter. Målet er at kommunene skal være i stand til å fatte beslutninger raskt, sier Astrup.

Kommunestyret må styre i krisen

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) sparer heller ikke på rosen.

– Jeg er imponert over den jobben som gjøres ute i kommunene av ordførerne og krisestaber, og ikke minst av dem som jobber i helsetjenesten og lærerne i skolen. Den jobben er viktig for at folk skal føle seg trygge, og for å holde maskineriet i gang, sier hun.

Tillit og åpenhet

Helleland mener vi nyter godt av at vi har høy tillit mellom befolkningen og politikerne, og mellom beslutningstakere. Det er korte linjer og godt samarbeid.

– De samtalene jeg har hatt med ordførere de siste dagene viser at de er veldig tett på næringslivet, fylkesmennene og helsemyndighetene. Vi er skrudd sammen slik som samfunn at vi har tillit og åpenhet, og at vi stoler på hverandre. Det gjør at vi kan snu oss raskt, sier Helleland.

– Jevnt over har alle kommuner klart dette veldig bra. Noen har nok fått kjenne på at de har sårbare fagmiljøer når noen er i karantene og noen er syke. Men samtidig ser vi at dugnadsånden står sterkt, og de løser oppgavene på en god måte, sier Astrup.

Kommunalministeren mener det viktig med felles regler i den fasen vi er i nå, men tror det blir mer differensiering av tiltakene når vi kommer over i neste fase.

– Akkurat nå så håper jeg kommuner og fylkeskommuner vil bidra til å ha felles praksis så langt det går. Det viktig for at håndverkere skal kunne passere kommunegrenser så de kan få utført arbeid, og for at prester skal kunne forrette i nabokommunen – for å nevne noen aktuelle problemstillinger. Her er det viktig at smittevernloven og karantenereglene forvaltes med klokskap, sier Astrup.

Fylkesmann opphever «søringkarantene» i Bardu

Ikke utsett prosjekter

– Mitt budskap til kommunesektoren i denne situasjonen er at de holder de hjulene i gang som kan holdes i gang, slik at situasjonen ikke blir verre enn nødvendig, sier Astrup. Han er imponert over tilpasningsdyktigheten i sektoren.

Astrup mener det er viktig ikke å avlyse oppdrag eller kansellere prosjekter. Byggesaker bør behandles som normalt, så de er klare når bryteren slås på igjen.

– Akkurat nå er vi i en fase der vi har trykket på bremsen i hele den norske økonomien, så det er litt tidlig å gi gass samtidig. Men vi kommer snart over i en ny fase, og kommunene spiller naturligvis en veldig viktig rolle i å holde aktiviteten i økonomien i gang så folk har en jobb å gå til, sier Astrup.

Ikke likviditetskrise

– Vi har sagt at vi skal dekke merutgifter ved koronaepidemien som skyldes skattesvikt, inntektsbortfall og merutgifter i helse- og omsorgssektoren og andre sektorer som er berørt. Det er betydelige pakker til kommunene fra staten, men heldigvis så er ikke kommunene i akutt likviditetsskvis. Vi ga senest på mandag 18 milliarder kroner til kommunene som den ordinære rammeoverføringen, så kommunene har penger i den fasen vi er i nå, sier Astrup.

Han mener det er for tidlig å anslå hvor store økonomiske konsekvenser dette faktisk får for kommunene fordi vi ikke vet hvor lenge tiltakene vil vare.

– Målet er å ta hverdagen tilbake så raskt som mulig, og vi har heldigvis økonomiske muskler til å ta oss gjennom denne krisen. Også i kommunesektoren, sier Astrup.

Kommunene skal få hjulene i gang

Vi vil stille opp

KS og kommunene er vant til at full kompensasjon ikke betyr det samme for staten og kommunesektoren. KS har etterlyst forsikringer om full kompensasjon for koronautgiftene, ikke at de får 80 prosent som ofte er tilfelle ved reformer. Astrup gir nesten den forsikringen.

– Kommunene leverer de tjenestene som folk er mest opptatt av, og vi skal sørge for at det er gode tjenester til kommunene også når dette er over. Det har viktig for meg å si til KS og kommuner jeg snakker med at de må stole på at staten vil stille opp, og sørge for at kommunene vil være i stand til å levere gode tjenester, også etter dette er over, sier Astrup.

Krasjkurs i digitalisering

Tilgang på digitale hjelpemidler har vært avgjørende under pandemien. Men ikke alle i Norge har tilgang på bredbånd som gjør det enkelt å ha hjemmekontor og hjemmeskole. 14 prosent, hovedsakelig i distriktene, har ikke bredbånd. Derfor er det lagt fram nesten 400 millioner til bredbånd, der distriktene er prioritert. Fylkeskommunene skal stå for fordelingen av pengene. I tillegg vil fylkeskommunene toppe potten. Private aktører brukte hele 10 milliarder på bredbånd i fjor, og innen utgangen av 2020, skal 90 prosent av husstandene i Norge ha bredbånd.

Åpner digitalt ungdomshus mens fritidsklubben er koronastengt

Det har vært lite problemer og klager til departementet på dårlig bredbånd. Departementet følger situasjonen time for time.

- Det har vært noe kapasitetsproblemer på plattformene som utdanningssektoren bruker når alle er på samtidig. Det var softwaren som sviktet da det var nesten en million nedlastinger på samme tidspunkt. Men også det har fungert etter hvert. Det har vært et enormt trykk på NAV, helse og utdanningsinstitusjoner, sier Helleland.

Nettrafikken øker: – Kan medføre lokale kapasitetsutfordringer

– Vi har jo sett nå at mange holder virksomhetene sine i gang ved hjelp av hjemmekontor. Det gjør at vi kommer bedre ut av denne krisen enn om vi ikke hadde vært så digitale. Så er vi også heldig at vi har en så digitalt moden befolkning, både unge og gamle. Det vil hjelpe oss når vi skal tilbake i jobb. Flere har også fått øyene opp for hva teknologien kan gjøre, sier Helleland.

– Mange har fått seg et krasjkurs i digitalisering, ikke minst her i regjeringen, sier Astrup. Han var landets første digitaliseringsminister, og satt ett år før Helleland tok over.

– Som Linda sier: Vi har fått til mer digitalisering av Norge på noen uker, enn jeg fikk til på ett år som digitaliseringsministeren. Men korona var et litt voldsomt virkemiddel, da, sier Astrup.

Hjemmeboende vil også kommunisere