Nyheter

Kommunalt eide selskaper utenfor krisepakkene
Redningspakkene for det private næringslivet når ikke alle kommunalt eide selskaper. Samfunnsbedriftene er bekymret - og foreslår tiltak.Slik rammes kommunale bedrifter
Bekymringen er ikke blitt mindre etter at proposisjonen til «Lov om midlertidig tilskuddsordning for foretak med stort omsetningsfall...» gikk gjennom statsråd på fredag. Etter alle solemerker å dømme skal den vedtas av Stortinget i morgen, tirsdag.
Regulerer de økonomiske korona-tiltakene
Den midlertidige loven regulerer regjeringens økonomiske tiltak under korona-pandemien og omfatter «bedrifter som opplever et betydelig fall i omsetning på grunn av virusutbruddet og smitteverntiltakene som er innført i Norge». Formålet med ordningen er å hindre at ellers levedyktige bedrifter går konkurs.
Kun de konkurranseutsatte skal få
I den midlertidige loven gjøres det klart hvem som er berettiget til økonomiske tilskudd, og hvem som ikke er det. Kommunale og fylkeskommunale bedrifter som ikke er konkurranseutsatt, er ikke det, går det fram av lovteksten:
«Foretak som er heleid av stat, fylkeskommune eller kommune og hvor hoveddelen av virksomheten, målt i omsetning, ikke er i konkurranse med andre, bør... ikke omfattes.»
Konkurranseutsatte, kommunalt eide selskaper derimot, skal kunne få økonomisk kompensasjon for den økonomiske svikten på grunn av korona:
«Foretak som er heleid av stat, fylkeskommune eller kommune og hvor hoveddelen av virksomheten, målt i omsetning, er i konkurranse med andre, bør omfattes av ordningen.»

Ikke glem de kommunale selskapene
– Mange av de kommunalt eide bedriftene har store utfordringer under koronakrisen, og det er viktig at de ikke faller mellom to stoler i krisehåndteringen, understreker Øivind Brevik, administrerende direktør i Samfunnsbedriftene (tidligere KS Bedrift).
Samfunnsbedriftene organiserer 530 bedrifter med samfunnskritiske funksjoner, blant annet innen energi, avfallshåndtering, havn og brann/redning. Organisasjonen har nylig gjennomført en undersøkelse hvor 160 medlemmer har meldt inn sine utfordringer.
– Mange av våre medlemmer har fått beskjed om at de ikke er omfattet av kontantstøtten som er rettet mer mot det private næringsliv. Vi mener det er viktig at flere av dem blir inkludert, eller at de får oppmerksomhet i andre tiltak for å dempe konsekvensene av koronakrisen, poengterer Brevik.
Tre forslag til løsning
I løpet av helga har Samfunnsbedriftene derfor spilt inn flere forslag for stortingskomiteene, i håp om å få gjennomslag for økonomiske tiltak også for kommunalt eide bedrifter. Organisasjonen tar høyde for flere scenarioer, og at flere økonomiske krisepakker trolig vedtas også etter påske.
Her er Samfunnsbedriftenes forslag i korte trekk:
- Gjøre tilskuddsordningen for foretak med stort omsetningsfall mer fleksibel slik at kommunalt eide selskaper får større adgang til ordningen.
- Opprette en egen tilskuddsordning for kommunalt eide selskaper som taper store inntekter som følge av koronakrisen.
- Gi kommunene tilgang på midler/garantier som er øremerket tiltak for kommunalt eide selskaper, slik at kommunene kan bistå som gode eiere for disse.
Øivind Brevik er særlig opptatt av at «krisepakkene ikke ser seg blinde på eierskap»:
– Selv om kommunene står som eiere, vil mange av dem ha mer enn nok med å dekke inn sine egne tapte inntekter og økte kostnader i lang tid etter denne krisen. Den skiller ikke mellom privat og offentlig eiermodell, og da bør heller ikke krisepakkene gjøre det, mener han.
- Les også: Gir honnør og lover koronakompensasjon
Ingen automatikk i hjelp fra kommunal eier
Mens noen av Breviks medlemsbedrifter har en sikring ved å være organisert som en del av kommunene, er det ikke gitt at selvstendige kommunalt eide selskaper automatisk vil få dekket økonomiske tap fra sine eierkommuner, understreker direktøren.
– Selv om vi opplever at mange kommuner føler stort ansvar gjennom sitt eierskap, er det ikke usannsynlig at de først retter oppmerksomheten mot økonomiske utfordringer i egne etater, mener Øivind Brevik.