KS-leder Bjørn Arild Gram vil ha garantier om full koronakompensasjon fra Stortinget. – Men det er ikke en garanti om full kompensasjon. All usikkerhet er ikke ryddet av veien, sier KS-leder Gram.

KS-leder Bjørn Arild Gram vil ha garantier om full koronakompensasjon fra Stortinget. – Men det er ikke en garanti om full kompensasjon. All usikkerhet er ikke ryddet av veien, sier KS-leder Gram.

Foto: Leif Arne Holme
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

5 milliarder til kommunesektoren, og det kommer mer

Stortinget er blitt enige om å gi kommunesektoren 5 milliarder kroner. En av dem skal gå til kollektivselskapene. KS-leder Bjørn Arild Gram er positiv, men mener det gjenstår en del.

Kommunesektoren får 5 milliarder kroner nå. Så kommer det mer i revidert nasjonalbudsjett i mai. Det er klart etter at alle partier, minus Rødt og MDG, ble enige om krisepakka natt til tirsdag. Fylkeskommunene, som eier busselskap og andre typer kollektivselskap over hele landet, får en milliard. Selskapene lider store tap fordi billettinntektene svikter.

Les også: Krisepakke for kollektivtransport redder tilbudet i ukene framover

Kommuner med ekstra stor ledighet, vil få ekstra skjønnsmidler.

Finanskomiteens leder, Mudassar Kapur (H), sa under pressekonferansen tirsdag formiddag at kommunene skal få nok penger.

- Kommunene skal føle seg trygge på at de får de økonomiske musklene de trenger for å komme seg gjennom krisen, sa han.

Opprinnelig ville regjeringen vente til revidert nasjonalbudsjett i mai med å gi penger til kommunene, men flertallet på Stortinget ville at kommunesektoren skulle få en sum nå, blant annet for å hindre at de slakker på aktiviteten, og begynte å spare. Nå håper Stortinget at kommunene vil bruke penger hos lokale bedrifter.

Fylkeskommunene og dere kollektivselskap trenger penger med en gang for ikke å kutte i tilbudet. Inntektsbortfallet er stort.

Det blir fortsatt vanskelig for kommunene, men med denne pakken blir det litt mindre ille, som Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum uttrykte det.

Betinget positiv KS-leder

– Når Stortinget understrekes at kommunesektoren skal kompenseres for skattesvikt og annet inntektsbortfall, så er det positivt. Det er en tydeliggjøring av tidligere utsagn. Men det er ikke en garanti om full kompensasjon. All usikkerhet er ikke ryddet av veien, sier KS-leder Gram.

Gram sier at de 5 milliardene som nå kommer, gir bedre likviditet. Det er spesielt viktig for kollektivselskapene å få kompensert for tapte inntekter, men at det er økonomien for 2020 totalt som er det avgjørende.

– I revidert bør det følges opp med full kompensasjon, understreker han.

Bryggerier og Husbanken

Det blir også gitt 400 millioner til bedriftsintern opplæring, noe som kan komme mange permitterte til gode. Bedriftene får 20 milliarder i måneden – ut mai. Foreløpig.

Avgifter på alkohol, som bryggeriene betaler til staten, utsettes. Det samme gjør drivstoffavgiftene som bensinstasjonene betaler.

Krisen treffer sosialt skjevt. De lavtlønte er hardest rammet. Derfor gis det også 500 millioner mer til bostøtte, og Husbanken får økt rammen med 5 milliarder.

Det gis også 100 millioner til frivillige lag og foreninger, og utbygging av bredbånd framskyndes, og 150 nye millioner legges på bordet. I dag har 86 prosent av husstandene i Norge tilgang på bredbånd.

Litt mindre ille

Det blir fortsatt vanskelig for kommunene, men med denne pakken blir det litt mindre ille, som Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum uttrykte det.

– Stortinget varsler jo også at kommunesektoren skal være et redskap i en motkonjunkturpolitikk, og det er et positivt signal, sier KS-leder Gram.