KS' styreleder Gunn Marit Helgesen overrekker prisen til ordfører Kjell André Nordbø i Kvitsøy. Kvitsøy er årets vertsskapskommune blant de små kommunene, mens Sandefjord er årets vertsskapskommune blant de store kommunene.

KS' styreleder Gunn Marit Helgesen overrekker prisen til ordfører Kjell André Nordbø i Kvitsøy. Kvitsøy er årets vertsskapskommune blant de små kommunene, mens Sandefjord er årets vertsskapskommune blant de store kommunene. 

Foto: KS

Kåret årets næringslivskommuner

Sandefjord og Kvitsøy gikk av med seieren i årets kåring av Norges beste vertskommuner for næringslivet.

Prisen ble delt ut under Kommunalpolitisk Toppmøte i Trondheim tirsdag. Det er femte gang at prisen deles ut.

– Gjennom å fremme kommuner som skiller seg positivt ut på dette området, håper vi å inspirere flere kommuner. God dialog og forståelse for ulike roller er viktig for forholdet mellom kommuner og næringsliv, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.

Kåringen er et felles initiativ fra KS og NHO for å sette søkelys på gode vertskapskommuner for næringslivet.

– Et velfungerende næringsliv bidrar til attraktive lokalsamfunn og nye arbeidsplasser, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.

Prisen deles ut i to kategorier: Kommuner med flere enn 15.000 innbyggere og kommuner med færre enn 15.000 innbyggere.

En stor og en liten

I begrunnelsen skriver juryen at Sandefjord har jobbet systematisk og helhetlig med næringsutvikling i en årrekke – med ambisjon om å bli best i landet. 

Juryen skriver videre at Sandefjord er unike på tilrettelegging for gründervirksomhet, med over 500 bedriftsetableringer årlig og at grønne og innovative løsninger er i førersetet.

– De tar gode initiativ for å sikre kompetanse, blant annet gjennom å inkludere flerkulturelle miljøer. Det har bidratt til at nærmere 1000 personer har kommet inn i arbeidslivet, skriver juryen i begrunnelsen. 

Kvitsøy får skryt av sitt varierte næringsliv.

– Tross krevende forutsetninger med avstandsulemper og få innbyggere, er dette en kommune som skaper muligheter og på en innovativ måte utnytter sitt potensial, skriver juryen i begrunnelsen. 

Juryen trekker også fram kommunens innovasjonsprosjekter og for å legge til rette for turistnæringen. Kommunen har blant annet en populær restaurant.

Seks nominerte

Totalt seks kommuner var nominert i årets konkurranse: Asker, Sandefjord, Kongsvinger, Hamarøy, Kvitsøy og Notodden.

Kriteriene som ligger til grunn for prisen peker på noe alle kommuner kan strekke seg etter, ifølge KS:

  • Å være samarbeidsorientert, omstillingsdyktig og aktiv overfor næringslivet.
  • Man må jobbe med det man har, gå fra ord til handling og tenke langsiktig.
  • Det krever godt samspill mellom politisk og administrativ ledelse og nært samarbeid med lokalt næringsliv.