Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) slipper distriktspolitisk gladnyhet i valgkampinnspurten. Mer  penger til bygdevekstavtaler.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) slipper distriktspolitisk gladnyhet i valgkampinnspurten. Mer  penger til bygdevekstavtaler.

Foto: Agnar Kaarbø

50 millioner til nye bygdevekstavtaler

17 kommuner har til nå fått en bygdevekstavtale med staten. Fra neste år legges det 50 millioner mer i potten, og flere kommuner får være med.

Det overordnede målet for bygdevekstavtalene er å bidra til bosetting, tilgang på kompetent arbeidskraft og framtidsrettet næringsutvikling i de minst sentrale delene av Distrikts-Norge. Det er partnerskapsavtaler mellom kommunene og staten. 

Hele 85 kommuner søkte om å bli pilotkommuner. Fem kommuner i Finnmark og Trøndelag ble plukket ut i første omgang. Nå utvides ordningen til å gjelde flere kommuner, og regjeringen som lekker ut sine gode nyheter i valgkampen, kan nå fortelle at de vil bruke 50 millioner i 2024 på disse avtalene.

Økt tilflytting
– Bygdevekstavtaler skal bidra til bosetting, tilgang på arbeidskraft med riktig
kompetanse og framtidsrettet næringsutvikling. Avtalene kan for eksempel inneholde konkrete tiltak for å legge til for økt tilflytting og boligbygging, og nye måter å samarbeide på mellom kommunene. Det økte tilskuddet for neste år vil målrettet mot medfinansiering til slike konkrete tiltak, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i en pressemelding.


– Med bygdevekstavtalene får kommunene mulighet til å komme med innspill på
utfordringer de står overfor i distriktene, og løsninger på disse. Sammen kan kommunene bidra til å gjøre distriktene mer attraktive ved å finne måter å legge til rette for nye arbeidsplasser og bolyst. Vi vil ta hele landet i bruk, så det er bra at regjeringen prioriterer dette, sier partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) i samme pressemelding.