Atle Skrede, dagsturhyttenes «far», brenner for folkehelsen og friluftsliv. Nå har tiltaket spredt seg til andre deler av landet.

Atle Skrede, dagsturhyttenes «far», brenner for folkehelsen og friluftsliv. Nå har tiltaket spredt seg til andre deler av landet.

Foto: Britt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Hadde ideen til hyttene som «alle» fylker nå vil ha

Dagsturhyttene i Vestland, én i hver kommune, er blitt populære turmål og møteplasser. Nå viser nesten alle fylker interesse for tiltaket.

Kandidat 3

Atle Skrede, seniorrådgiver i Vestland

Begrunnelse:

Han fikk ideen til folkehelsetiltaket som ble en publikumssuksess; lett tilgjengelige dagsturhytter i alle fylkets kommuner. Fra gamle Sogn og Fjordane sprer de seg nå til andre deler av landet.

Slik stemmer du på Atle Skede:

Send kodeord PROFIL 3 til nr 2377. Hver stemme koster 3 kroner.

– Jeg blir stum og litt rørt, sier Atle Skrede, da han får vite om nominasjonen for det han kaller «min ville idé».

Han beskrives som en entusiast som brenner for folkehelsen og fysisk aktivitet.

Høsten 2022, da også hver kommune i Rogaland skal ha fått sin hytte, vil 77 like dagsturhytter til en verdi av ca. 90 millioner kroner være på plass.

Og det stopper ikke der. Totalt har åtte av elleve fylkeskommuner tatt kontakt og ønsket informasjon om prosjektet, forteller Skrede.

Han understreker at suksessen skyldes stort engasjement blant alle som har dratt lasset sammen. For i tillegg til fylkeskommunen er det mange involverte parter: Kommunene, som må skaffe tomt og delfinansiere hyttene, grunneiere. Sparebankstiftelsene som har stått for mye av finansieringen. De frivillige som tar seg av driften.

Hyttene plasseres nær der mennesker bor, de skal være tilgjengelige og døgnåpne, ha utsikt og være en møteplass i naturen. Størrelsen er ca. 15 kvadratmeter – plass nok til å spise matpakka, finne ly for regn og le for vind, få varme i kroppen.

– Dagsturhytter er de best brukte pengene på denne siden av 2000-tallet for oss som barnefamilie, sa Bård Holmen Solvik til Kommunal Rapport, da vi møtte han og familien på dagsturhytta i Førde tidlig på sommeren.

ROJO arkitekter har tegnet hytta, og andre fylkeskommuner kan kjøpe tegningen for 300.000 kroner.

Besøkstallene er høye, og ikke minst har hyttene vært attraktive i dette korona- og norgesferieåret. I Vestland har folk reist fra dagsturhytte til dagsturhytte, og på denne måten blitt bedre kjent i eget nærområde og eget fylke.

– Atle motiverer og inspirerer, sier fylkesdirektør Per Morten Ekerhovd i Vestland, som er Skredes sjef.

– Han er en drivkraft i et arbeid som krever mye koordinering. Det brede samarbeidet har utløst mye energi. Nå ser vi at et godt regionalt initiativ blir nasjonalt, sier han.

Siden 1. november har Ekerhovd delt kandidaten med Rogaland fylkeskommune, der Skrede nå er engasjert i 30 prosents stilling som prosjektleder for dagsturhyttene.

Dette er de andre kandidatene

Kandidat 1: Arne Bye, kommuneoverlege i Frosta

Begrunnelse:

Han tok initiativ til strenge tiltak da koronaviruset kom til lille Frosta første uka i mars, og kommunen klarte å slå ned smitten. Han tråkket opp løypa for andre kommuneleger, ifølge Helsedirektoratet.

Kandidat 2: Ole Martin Pedersen Gjestad, leder for Ungdommens kulturhus i Sarpsborg

Begrunnelse:

Han tok initiativ til et digitalt ungdomshus da fritidsklubben måtte stenge under koronakrisen. Tiltaket har spredd seg til kommuner over hele landet, og gitt ungdom et rom å møtes i.

Kandidat 4: Brita Dueland, seksjonssjef i Stavanger

Begrunnelse:

Hun sørget for at ingen lærlinger i Stavanger måtte avbryte læretida under koronakrisen. Hun har økt antall lærlinger i kommunen, og digitalisert opplæringsverktøy som andre kan bruke på KS Læring.

Kandidat 5: Helene Frihammer, leder i Klimapartnere Vestland

Begrunnelse:

Hun inspirerer og forplikter toppledere i offentlige og private virksomheter til å kutte klimautslipp gjennom deltakelse i klimapartnernettverk, som nå bygges opp over hele landet.

Kandidat 6: Saxe Frøshaug (Sp), ordfører i Indre Østfold

Begrunnelse:

Han er samlende leder for en krevende sammenslåing av fem kommuner, og har gjort den nye storkommunen til en aktiv regional aktør. Samtidig har han håndtert og frontet koronautbrudd og nedstenging.

Kandidat 7: Trude Andresen, kommunedirektør i Øvre Eiker

Begrunnelse:

Hun har innført innovative arbeidsmåter og verktøy etter at hun ble kommunedirektør i Øvre Eiker. En innovasjonsrådgiver og et utviklingsteam skal hjelpe ledere og ansatte å finne nye løsninger på tvers.

Kandidat 8: Sture Pedersen (H), ordfører i Bø i Nordland

Begrunnelse:

Han fikk politisk støtte til å redusere formuesskatten. Flere med store formuer har flyttet til Bø, med konkrete planer om nye bedrifter. Det uvanlige grepet har skapt stor oppmerksomhet og debatt.