Saxe Frøshaug (Sp) har vært en samlende ordfører under koronapandemien.

Saxe Frøshaug (Sp) har vært en samlende ordfører under koronapandemien.

Foto: Joakim S. Enger
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Samlet fem kommuner – og håndterte krise

Ordfører Saxe Frøshaug (Sp) har stått støtt i sammenslåingen av fem kommuner. Samtidig som har han loset kommunen gjennom smitteutbrudd.

Kandidat 6

Saxe Frøshaug (Sp), ordfører i Indre Østfold

Begrunnelse:

Han er samlende leder for en krevende sammenslåing av fem kommuner, og har gjort den nye storkommunen til en aktiv regional aktør. Samtidig har han håndtert og frontet koronautbrudd og nedstenging.

Slik stemmer du på Saxe Frøshaug:

Send kodeord PROFIL 6 til nr 2377. Hver stemme koster 3 kroner.

Senterpartipolitiker Saxe Frøshaug var stor motstander av kommunesammenslåing. Likevel fikk den tidligere Trøgstad-ordføreren oppgaven med å samle fem kommuner. Askim, Eidsberg, Hobøl, Spydeberg og Trøgstad ble til ett stort Indre Østfold etter valget i fjor.

Frøshaug og Senterpartiet gjorde et brakvalg. Partiet fikk 32 prosent oppslutning i den nye kommunen. Frøshaug er den Sp-ordføreren som opp gjennom historien har hatt flest stemmer bak seg.

I dag er han ordfører i Norges største landbrukskommune, med rundt 45.000 innbyggere og over 2 millioner husdyr av ymse slag.

Få måneder etter den formelle sammenslåingen fikk Frøshaug nok en utfordrende oppgave: Å lose den nye kommunen gjennom en koronapandemi.

Etter et lokalt smitteutbrudd i august ble det besluttet å stenge ned kommunen, som den første i landet. Det ble innført forbud mot private sammenkomster. Restauranter, barnehager og sykehjem måtte stenge dørene.

De strenge tiltakene førte til at Indre Østfold ble satt på det internasjonale kartet. Presse fra utlandet lagde reportasjer fra tomme bygater, og ordføreren holdt pressekonferanser der han forsvarte tiltakene. Etter ni dager med nedstenging fikk kommunen kontroll på smitten.

Sp-ordføreren lot også regjeringen få vite hva han mente om å åpne grensen til Sverige så lenge smittesituasjonen ikke var under kontroll. Han ga også regjeringen klar beskjed om at han forventet statlige støtteordninger til lokalt næringsliv, selv om kommunen sto bak nedstengingen.

Flere Kommunal Rapport har snakket med beskriver Frøshaug som tydelig under pandemien. Han får skryt for å ha stått støtt i møtene med innbyggere, ansatte, politikerkolleger og ikke minst mediene.

En opposisjonspolitiker omtaler Frøshaug som hyggelig, blid og samlende ordfører, som snakker med og til alle.

Som leder av Sps ordførerutvalg er han i tillegg en viktig talsmann for alle landets Sp-ordførere.

Saxe Frøshaug er overrasket når han får høre at han er nominert til årets kommuneprofil:

– Det var ikke dårlig. Jeg var ikke klar over at det fantes en slik kåring en gang, så dette er veldig hyggelig.

Dette er de andre kandidatene

Kandidat 1: Arne Bye, kommuneoverlege i Frosta

Begrunnelse:

Han tok initiativ til strenge tiltak da koronaviruset kom til lille Frosta første uka i mars, og kommunen klarte å slå ned smitten. Han tråkket opp løypa for andre kommuneleger, ifølge Helsedirektoratet.

Kandidat 2: Ole Martin Pedersen Gjestad, leder for Ungdommens kulturhus i Sarpsborg

Begrunnelse:

Han tok initiativ til et digitalt ungdomshus da fritidsklubben måtte stenge under koronakrisen. Tiltaket har spredd seg til kommuner over hele landet, og gitt ungdom et rom å møtes i.

Kandidat 3: Atle Skrede, seniorrådgiver i Vestland

Begrunnelse:

Han fikk ideen til folkehelsetiltaket som ble en publikumssuksess; lett tilgjengelige dagsturhytter i alle fylkets kommuner. Fra gamle Sogn og Fjordane sprer de seg nå til andre deler av landet.

Kandidat 4: Brita Dueland, seksjonssjef i Stavanger

Begrunnelse:

Hun sørget for at ingen lærlinger i Stavanger måtte avbryte læretida under koronakrisen. Hun har økt antall lærlinger i kommunen, og digitalisert opplæringsverktøy som andre kan bruke på KS Læring.

Kandidat 5: Helene Frihammer, leder i Klimapartnere Vestland

Begrunnelse:

Hun inspirerer og forplikter toppledere i offentlige og private virksomheter til å kutte klimautslipp gjennom deltakelse i klimapartnernettverk, som nå bygges opp over hele landet.

Kandidat 7: Trude Andresen, kommunedirektør i Øvre Eiker

Begrunnelse:

Hun har innført innovative arbeidsmåter og verktøy etter at hun ble kommunedirektør i Øvre Eiker. En innovasjonsrådgiver og et utviklingsteam skal hjelpe ledere og ansatte å finne nye løsninger på tvers.

Kandidat 8: Sture Pedersen (H), ordfører i Bø i Nordland

Begrunnelse:

Han fikk politisk støtte til å redusere formuesskatten. Flere med store formuer har flyttet til Bø, med konkrete planer om nye bedrifter. Det uvanlige grepet har skapt stor oppmerksomhet og debatt.