– Å bli nominert til en slik pris når man har jobbet i kommunesektoren hele livet, er rørende, sier seksjonssjef Brita Dueland.

– Å bli nominert til en slik pris når man har jobbet i kommunesektoren hele livet, er rørende, sier seksjonssjef Brita Dueland. 

Foto: Stavanger kommune
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Tok vare på lærlingene i krisetida

Seksjonssjef Brita Dueland i Stavanger holdt lærlingene i aktivitet og utviklet de digitale læremidlene da koronaen kom.

Kandidat 4

Brita Dueland, seksjonssjef i Stavanger

Begrunnelse:

Hun sørget for at ingen lærlinger i Stavanger måtte avbryte læretida under koronakrisen. Hun har økt antall lærlinger i kommunen, og digitalisert opplæringsverktøy som andre kan bruke på KS Læring.

Slik stemmer du på Brita Dueland:

Send kodeord PROFIL 4 til nr 2377. Hver stemme koster 3 kroner.

80 lærlinger i barne- og ungdomsarbeiderfaget i Stavanger kommune sto i fare for å bli permitterte da skoler og barnehager stengte i mars. Men seksjonssjef Brita Dueland for opplæringskontoret i Stavanger kommune tok grep. Ett var å gi tilbud om å steppe inn i oppgaver som ikke krever autorisert helsepersonell i helsesektoren, som servering av mat, aktivisering og renhold.

– Ingen ble permittert. Dueland laget også e-læringsprogrammer slik at lærlingene ikke ble hengende etter faglig, sier Lars Haavik, stabssjef for innovasjon og støttetjenester kommunen.

Det er Haavik som har foreslått Dueland som kandidat, og han er full av lovord. 

– Brita er veldig framoverlent og etterrettelig. Hun har orden i sysakene, sier han.

Det innebærer blant annet at 59-åringen har fått sving på digitaliseringen. Lærlinger og instruktører bruker for eksempel ikke lenger ringpermer til å holde styr på opplæringsprogrammet. Det er flyttet til en digital plattform. 

Noe av effektiviteten og oppfinnsomheten har ført til at opplæringskontoret i høst gikk i filmstudio for å lage opplæringsvideoer for lærlinger og instruktører. Filmene skal nå deles på kompetanseplattformen til KS.

Dueland har vært leder av opplæringskontoret siden 2016, og Stavanger er blitt en stadig mer populær arbeidsplass for lærlinger. I år ble det ny rekord med 291 søkere på omtrent 100 læreplasser. Det førte til at politikerne i sommer bevilget penger til fem ekstra lærlinger.

Da Stavanger ved nyttår slo seg sammen med Finnøy og Rennesøy, hadde Dueland for lenge siden startet et samarbeid mellom kommunene. Blant annet overtok hun ansvaret for Rennesøy-lærlingene i fjor vår. 

Fagopplæringssjef Catrine Utne Pettersen i Rogaland fylkeskommune har også merket seg innsatsen til Dueland.

– Vi har et veldig godt samarbeid med Stavanger kommune, og Brita er kjempeflink. Hun er systematisk, framoverlent og engasjert, sier hun.

Selv reagerer Dueland slik på nominasjonen:

– Det er bare så stas. Å bli nominert til en slik pris når man har jobbet i kommunesektoren hele livet, er rørende, sier hun.

Dette er de andre kandidatene

Dette er de andre kandidatene

Kandidat 1: Arne Bye, kommuneoverlege i Frosta

Begrunnelse:

Han tok initiativ til strenge tiltak da koronaviruset kom til lille Frosta første uka i mars, og kommunen klarte å slå ned smitten. Han tråkket opp løypa for andre kommuneleger, ifølge Helsedirektoratet.

Kandidat 2: Ole Martin Pedersen Gjestad, leder for Ungdommens kulturhus i Sarpsborg

Begrunnelse:

Han tok initiativ til et digitalt ungdomshus da fritidsklubben måtte stenge under koronakrisen. Tiltaket har spredd seg til kommuner over hele landet, og gitt ungdom et rom å møtes i.

Kandidat 3: Atle Skrede, seniorrådgiver i Vestland

Begrunnelse:

Han fikk ideen til folkehelsetiltaket som ble en publikumssuksess; lett tilgjengelige dagsturhytter i alle fylkets kommuner. Fra gamle Sogn og Fjordane sprer de seg nå til andre deler av landet.

Kandidat 5: Helene Frihammer, leder i Klimapartnere Vestland

Begrunnelse:

Hun inspirerer og forplikter toppledere i offentlige og private virksomheter til å kutte klimautslipp gjennom deltakelse i klimapartnernettverk, som nå bygges opp over hele landet.

Kandidat 6: Saxe Frøshaug (Sp), ordfører i Indre Østfold

Begrunnelse:

Han er samlende leder for en krevende sammenslåing av fem kommuner, og har gjort den nye storkommunen til en aktiv regional aktør. Samtidig har han håndtert og frontet koronautbrudd og nedstenging.

Kandidat 7: Trude Andresen, kommunedirektør i Øvre Eiker

Begrunnelse:

Hun har innført innovative arbeidsmåter og verktøy etter at hun ble kommunedirektør i Øvre Eiker. En innovasjonsrådgiver og et utviklingsteam skal hjelpe ledere og ansatte å finne nye løsninger på tvers.

Kandidat 8: Sture Pedersen (H), ordfører i Bø i Nordland

Begrunnelse:

Han fikk politisk støtte til å redusere formuesskatten. Flere med store formuer har flyttet til Bø, med konkrete planer om nye bedrifter. Det uvanlige grepet har skapt stor oppmerksomhet og debatt.