Sture Pedersen er opptatt av distriktspolitikk og hvordan man skal få mennesker og arbeidsplasser til Distrikts-Norge generelt og Bø spesielt.

Sture Pedersen er opptatt av distriktspolitikk og hvordan man skal få mennesker og arbeidsplasser til Distrikts-Norge generelt og Bø spesielt.

Arkivfoto: Terje Lien
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kutter skatt og driver distriktspolitikk

Ordfører Sture Pedersen (H) i Bø i Nordland går nye veier for trekke næringsdrivende og andre innbyggere til kommunen.

Kandidat 8

Sture Pedersen (H), ordfører i Bø i Nordland

Begrunnelse:

Han fikk politisk støtte til å redusere formuesskatten. Flere med store formuer har flyttet til Bø, med konkrete planer om nye bedrifter. Det uvanlige grepet har skapt stor oppmerksomhet og debatt.

Slik stemmer du på Sture Pedersen:

Send kodeord PROFIL 8 til nr 2377. Hver stemme koster 3 kroner.

– Jeg setter veldig stor pris på å være kandidat til Årets kommuneprofil. Og særlig når begrunnelsen er at dette er et nytt distriktspolitisk grep, sier Pedersen.

Bø senker formuesskatten til 0,35 prosent fra 2021. Dagens formuesskatt er på 0,85 prosent for alle som har en formue på over 1,5 millioner kroner. 0,15 prosent går til staten, mens 0,70 prosent går til kommunen.

Sammen med iherdig markedsføring fra ordføreren, har dette ført til at rundt ti meget formuende personer har sagt at det vil flytte til Bø. Blant dem er den tidligere skiløperen Bjørn Dæhlie. De nye innbyggerne planlegger blant annet å investere i turisme.

Norges svar på skatteparadiset Monaco, blir Bø kalt i mediene. Som distriktspolitisk grep må det sies å være en innovasjon. Nå har ordføreren blitt kontaktet av flere andre kommunepolitikere som ønsker å gjøre det samme.

Men å senke formuesskatten er også omstridt. Mange misliker at rike personer skal betale mindre skatt til fellesskapet.

– Grunnleggende usolidarisk, kaller NHH-professor Jarle Møen det i Dagens Næringsliv.

I Bø kommunestyre stemte SV imot som eneste parti. Flere Ap-ordførere har gått hardt ut mot Pedersen for å bruke formuesskatten som lokkemiddel.

Selv er ordfører Pedersen opptatt av at dette handler om å få mennesker til å flytte til Bø. Skattegrepet er middelet som skal stimulere til investeringer.

Pedersen er inne i sin fjerde periode som ordfører i Bø. I løpet av disse årene han har prøvd flere tiltak for å få innbyggere til kommunen.

Ved siste valg fikk han og Høyre rent flertall, og ordføreren har stor støtte til forsøket på å få opp folketallet, som per i dag ligger på 2.567 innbyggere.

Så langt har sju rikinger med en formue på rundt 2,4 milliarder kroner flyttet til Bø. Ifølge Dagens Næringsliv sparer de rundt 12 millioner kroner i formuesskatt i året ved å flytte.

Kommunen taper ikke på den nedsatte formuesskatten i 2021, ifølge Pedersen.

Dersom Bøs skatteeksperiment skulle gå i minus, må kommunen selv dekke tapet.

Dette er de andre kandidatene

Kandidat 1: Arne Bye, kommuneoverlege i Frosta

Begrunnelse:

Han tok initiativ til strenge tiltak da koronaviruset kom til lille Frosta første uka i mars, og kommunen klarte å slå ned smitten. Han tråkket opp løypa for andre kommuneleger, ifølge Helsedirektoratet.

Kandidat 2: Ole Martin Pedersen Gjestad, leder for Ungdommens kulturhus i Sarpsborg

Begrunnelse:

Han tok initiativ til et digitalt ungdomshus da fritidsklubben måtte stenge under koronakrisen. Tiltaket har spredd seg til kommuner over hele landet, og gitt ungdom et rom å møtes i.

Kandidat 3: Atle Skrede, seniorrådgiver i Vestland

Begrunnelse:

Han fikk ideen til folkehelsetiltaket som ble en publikumssuksess; lett tilgjengelige dagsturhytter i alle fylkets kommuner. Fra gamle Sogn og Fjordane sprer de seg nå til andre deler av landet.

Kandidat 4: Brita Dueland, seksjonssjef i Stavanger

Begrunnelse:

Hun sørget for at ingen lærlinger i Stavanger måtte avbryte læretida under koronakrisen. Hun har økt antall lærlinger i kommunen, og digitalisert opplæringsverktøy som andre kan bruke på KS Læring.

Kandidat 5: Helene Frihammer, leder i Klimapartnere Vestland

Begrunnelse:

Hun inspirerer og forplikter toppledere i offentlige og private virksomheter til å kutte klimautslipp gjennom deltakelse i klimapartnernettverk, som nå bygges opp over hele landet.

Kandidat 6: Saxe Frøshaug (Sp), ordfører i Indre Østfold

Begrunnelse:

Han er samlende leder for en krevende sammenslåing av fem kommuner, og har gjort den nye storkommunen til en aktiv regional aktør. Samtidig har han håndtert og frontet koronautbrudd og nedstenging.

Kandidat 7: Trude Andresen, kommunedirektør i Øvre Eiker

Begrunnelse:

Hun har innført innovative arbeidsmåter og verktøy etter at hun ble kommunedirektør i Øvre Eiker. En innovasjonsrådgiver og et utviklingsteam skal hjelpe ledere og ansatte å finne nye løsninger på tvers.