Ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland (Ap) sier det kan bli aktuelt å be Nav om hjelp hvis kommunen skulle mangle renholdere hvis skoler og barnehager skal åpnes etter påske.

Ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland (Ap) sier det kan bli aktuelt å be Nav om hjelp hvis kommunen skulle mangle renholdere hvis skoler og barnehager skal åpnes etter påske.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ordfører reagerer på hemmelighold om skoleråd

Hemmelighold av konklusjonene til ekspertgruppa som har vurdert åpning av skoler og barnehager hindrer kommuner i å delta i en viktig debatt, mener ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) i Kristiansand.

– Det er en uting at det offentlige holdes utenfor den type informasjon og vurderinger, sier ordføreren i Kristiansand, som også er leder av storbynettverket i KS. 

Regjeringen har bestilt tre ekspertrapporter om videre tiltak for å håndtere virkninger av koronaviruset. En rapport gjelder eventuell åpning av skolene og barnehagene, den andre dreier seg om smitteverntiltak, mens den tredje omhandler økonomiske ringvirkninger av tiltakene.

Innholdet i rapportene er unntatt offentlighet fram til regjeringen kommer med sin vurdering i løpet av uken, sannsynligvis onsdag.

Spørsmål til Stortinget

Stortingsrepresentant Trond Giske (Ap) stilte mandag skriftlig spørsmål i Stortinget til kulturminister Abid Raja (V) om hemmeligholdet.

«Hva er begrunnelsen for dette, og hva vil statsråden gjøre for å gi pressen og offentligheten innsyn i disse viktige offentlige dokumentene?», skriver Giske i spørsmålet.

Giske peker på at normal praksis er at utredninger og vurderinger fra eksterne organer er offentlige, også når de skal fungere som underlagsdokumenter for beslutninger i regjering og departementer.

Skisland er enig med sin partikollega.

– Det er jo kommunene som i stor grad skal håndtere en eventuell åpning. Det hadde vært mye mer konstruktivt å ha en åpen prosess med en åpen dialog, sier han.

Storbyer går for åpning

Skisland hadde fredag et møte med de andre storbyene i Norge. Han sier at tilbakemeldingen derfra er tydelig når det gjelder åpning av skoler og barnehager. 

– I utgangspunktet er alle fleste storbyene åpne for å åpne skoler og barnehager igjen. Men de ønsker å gjøre lokale tilpasninger. Det har blant annet å gjøre med at lærere må tilpasse undervisningen og tilgangen til renholdere. Nå er renholdspersonalet omdisponert til pleie – og omsorg.

– Kan det bli aktuelt å be om hjelp fra Nav, som har en stor økning i antall arbeidsledige, for å få utført renhold?

– Ja, det kan godt hende hvis smitten fortsetter å utvikle seg. Det er helt sikkert noe man bør undersøke.

– Når ikke barn og unge

Skisland mener det er nødvendig å åpne skoler og barnehager av hensyn til sårbare barn og unge.

– Vi har hatt sterkt fokus på barna som trenger å komme seg på skole og i barnehage, og vi har dimensjonert et tilbud til dem, men vi ser at vi i veldig liten grad klarer å nå dem. Det har med kommunikasjonen med foreldrene å gjøre.

– Frykter smitte

Skisland mener dessuten at kommunene må ha mulighet til å vurdere skolestart selv fordi noen foreldre kvier seg for å sende barna på skole.

– Noen barn har nære pårørende som har underliggende sykdommer som gjør at de er redde for koronasmitte. Derfor må vi sikre god fleksibilitet i den første perioden når vi åpner opp igjen. Men vi ser at det blir en utfordring for lærere å både drive med fjernundervisning og undervisning på skoler.

Ekspertutvalget for skole og barnehager

Gruppa har bestått av:

Direktør i Utdanningsdirektoratet Hege Nilssen (har ledet gruppa)

Direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Overlege Margrethe Greve-Isdahl i Folkehelseinstituttet

Avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet (observatør)