Bare én kommune har nå forbud om tigging innenfor sine grenser. Det er Bjørnafjorden kommune.

Bare én kommune har nå forbud om tigging innenfor sine grenser. Det er Bjørnafjorden kommune.

Foto: Colourbox
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kun én kommune igjen med tiggeforbud

Sola kommune opphever det lokale tiggeforbudet. Dermed er Bjørnafjorden kommune den eneste i Norge med tiggeforbud.

Torsdag valgte Sola kommune å oppheve forbudet mot tigging i de lokale politivedtektene, skriver Stavanger Aftenblad.

Fremskrittspartiet og Høyre var de eneste partiene som ville videreføre forbudet, men de ble nedstemt.

– Det var en svart dag for fire år siden, da tiggeforbudet ble innført. Nå opplever jeg en stor glede, sa Siv-Len Strandskog, representant for Arbeiderpartiet i kommunestyret.

Trakk rabalderforslag

Solveig Louise Albretsen (Frp) forsvarte forbudet.

– Før tiggeforbudet kom var tigging et stort problem. Svært mange følte seg utrygge og det var utfordrende for handelsstanden. Flere ganger måtte politiet komme og ordne opp. Etter at tiggeforbudet ble innført har det ikke vært problemer, sa hun.

Det skapte mye rabalder nasjonalt da Frp og Høyre i 2015 fremmet et forslag om å innføre et nasjonalt tiggeforbud i Norge, men de trakk senere forslaget da de ikke fikk flertall på Stortinget.

Det har imidlertid vært mulig for kommuner å innføre lokale tiggeforbud siden 2014. Denne muligheten er det nå kun Bjørnafjorden i Vestland fylke som benytter seg av.

Videreført fra Os

Ordfører Trine Lindborg (Ap) i Bjørnafjorden opplyser til NTB at saken var oppe i kommunestyret i desember 2019, altså like før Os og Fusa formelt slo seg sammen til Bjørnafjorden kommune.

Et flertall bestående av Høyre, Fremskrittspartiet og tre representanter fra Senterpartiet i det nye kommunestyret bestemte at tiggeforbudet, som tidligere hadde vært gjeldende i Os, skulle videreføres i den nye kommunen.

(©NTB)