Nyheter
I kø for rehabilitering, mens plasser står tomme
Valnesfjord Helsesportssenter i Fauske må la ti plasser stå tomme hele høsten, selv om 600 pasienter står i kø. Helse Nord har kuttet tilbudet om rehabilitering som hjelper sykmeldte tilbake i jobb.
- Vi synes det er galskap å la senger stå tomme, når hele Norge skriker etter tiltak for å få folk tilbake i jobb, sier direktør Iselin Marstrander ved Valnesfjord Helsesportssenter til Kommunal Rapport.
Hun har ikke penger til å opprettholde full drift ved senteret, som har spisskompetanse innen arbeidsrettet rehabilitering. Derfor stengte hun hele senteret i fem uker i sommer, og derfor lar hun ti av 72 senger stå tomme hele høsten.
Venter halvannet år
600 pasienter står i kø, og mange venter opptil halvannet år før de får komme inn. De fleste har muskel- og skjelettlidelser kombinert med lettere psykiske problemer. Dette er også de hyppigste lidelsene blant langtidssykmeldte.
Etter fire ukers opptrening og veiledning, klarer mange av dem å vende tilbake til jobb. Nær halvparten er i jobb eller annen aktivitet tre måneder etterpå, mens flere klarer det med litt mer tid, ifølge Marstrander.
På landsbasis er det bare 17 prosent av dem som har vært sykmeldt i ett år, som noen gang vender tilbake til arbeidslivet.
Senteret i Valnesfjord behandler også barn og unge med skader eller kroniske lidelser, som cerebral parese, revmatisme, ADHD eller ryggmargsbrokk. Mange av dem må også vente halvannet år på plass.
Valnesfjord Helsesportssenter er en av fire landsdekkende spesialistinstitusjoner innen rehabilitering. Tidligere har de fått bevilgninger direkte fra statsbudsjettet. Fra nyttår ble finansieringen lagt om. Senteret i Fauske, som eies av en stiftelse, er avhengig av salg av behandlingsplasser til Helse Nord RHF.
Kuttet i rehabilitering
Men det regionale helseforetaket vil ikke kjøpe plasser for mer enn 51 millioner kroner ved Valnesfjord i år. Det rekker bare til rundt 890 pasienter, ikke 1.100 som tidligere år.
«Helse Nord skal prioritere tjenestetilbudet innenfor rehabilitering og habilitering på en slik måte at tilbudet til pasientene utbygges og styrkes i 2006», står det i Helse- og omsorgsdepartementets bestillerbrev til Helse Nord. Men det regionale helseforetaket bruker i år ikke mer penger på rehabilitering enn i 2004.
- Det er en nedgang fra i fjor. Dette gjelder ikke bare ved Valnesfjord, men også ved de fem andre rehabiliteringssentrene Helse Nord har avtale med, sier informasjonssjef Kristian Fanghol i Helse Nord til Kommunal Rapport.
- Årsaken er en kombinasjon av vår økonomiske evne og en vurdering av behovet. Det er ingen tvil om at vi kunne fylt opp alle plassene på fornuftig vis. Men det er dette vi har rom for.
Vil selge til kommuner
For direktør Marstrander er det håpløst å planlegge driften videre, når hun ikke aner hva Helse Nord vil kjøpe for verken i 2007 eller senere år. Hun vil derfor forsøke å selge plasser direkte til kommuner og andre store virksomheter. Døgnprisen vil trolig ligge et sted mellom 2.000 og 3.500 kroner.
- For å få ned sykefraværet, kan det være en god investering, mener Marstrander.