– De som ønsket seg til fagfeltet lindrende, er dedikerte til denne type jobb, sier Mona Klefsås, som er leder for lindrende enhet på Prestrudsenteret i Hamar.

– De som ønsket seg til fagfeltet lindrende, er dedikerte til denne type jobb, sier Mona Klefsås, som er leder for lindrende enhet på Prestrudsenteret i Hamar.

Foto: Britt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gir trygghet til døende hjemme

Langt flere syke har fått dø i sine hjem i Hamar etter en omorganisering. Mona Klefsås leder arbeidet med stort engasjement. 

Profil 6

Mona Klefsås, leder av lindrende enhet i Hamar.

Begrunnelse:

Hun leder lindrende enhet på Prestrudsenteret i Hamar. Enheten strekker seg langt for å gi døende personer mulighet til å dø trygt og smertefritt hjemme.

Slik stemmer du på Mona Klefsås:

Send kodeord Profil 6 til nr. 2377. Hver stemme koster 3 kroner.

Å dø hjemme i kjente og trygge omgivelser er noe mange med dødelige sykdommer ønsker, ifølge stortingsmeldingen «Lindrende behandling og omsorg.»

Men siden 1950-tallet er andelen som dør hjemme redusert. I 1998 døde 16 prosent hjemme, mot 13 prosent i 2017.

Hamar er en av få kommuner som har tatt grep. For to år siden ble helse- og omsorgstjenestene omorganisert.

Klefsås fikk ansvar for sone Lindrende med omtrent 20 årsverk, Team Lindrende med omtrent 12 årsverk og alle nattevaktene i Hamar kommune, med omtrent ti årsverk.

Jobber på tvers

Team Lindrende jobber på tvers av alle fagområder. Teamet består av kreftkoordinator, kreftsykepleier, sykepleiere og helsefagarbeidere med videreutdannelse.

Lindrende enhet på Prestrudsenteret har seks plasser. Her blir det vurdert om pasientene skal skrives og følges opp av Team Lindrende hjemme, eller om de trenger et opphold inne på avdelingen.

En lege jobber 40 prosent stilling for helse- og omsorgsetaten i Hamar og 60 prosent på Hamar sykehus. Legen har tett kontakt med kreftkoordinatoren og avdelingen med de seks plassene på Lindrende. Legen er også tilgjengelig for Team Lindrende når pasienten blir utskrevet til hjemmet.

– Gjør ting fra hjertet

Tilbudet innebærer blant annet at Nils Petter Asla fikk oppleve en siste dag på hytta med kona Kari Fagerlund Asla fire dager før han døde hjemme.

Enken er full av lovord om Klefsås og resten av teamet.

– Mona gjør ting fra hjertet, og hun er veldig opptatt av at teamet skal fungere bra. Hun setter sammen ansatte som jobber godt sammen, sier Fagerlund Asla.

Fordi teamet strakte seg ekstra langt, kunne ekteparet feire 35-års bryllupsdag på hytta med spekemat i sol og varme før dødsfallet.

– De tok på seg frivillig å bli med på hytta utenfor arbeidstid, og de var der hele tiden slik at vi var trygge, sier Asla.

Klefsås synes det er givende å hjelpe syke mennesker med å få mulighet til dø hjemme med trygghet og lindring.

– Det gir så mye. Det er nesten litt vanskelig å snakke om det, sier hun.

Dette er de andre kandidatene:

Profil 1: Hege Edvardsen, leder av Romerike krisesenter

Begrunnelse: Hun har ledet arbeidet med å utvikle et likeverdig tilbud til kvinner og menn ved krisesenteret, gjennom et toårig forsøksprosjekt som starter 1. februar.

Profil 2: Rebecca Skauge, leder av vaksinasjonssenteret i Sarpsborg

Begrunnelse: Hun har organisert og ledet vaksinasjonssenteret i Sarpsborg kommune med stø hånd under koronapandemien. Hun har omfavnet innovative løsninger og klart å holde hodet kaldt i kritiske situasjoner.

Profil 3: Synnøve Standal, leder av dokumentasjonssenteret i Lillestrøm

Begrunnelse: Der andre hadde satt på nødbremsen har hun stått prinsippfast på at åpenhet er et grunnleggende demokratisk prinsipp. Det har gjort Lillestrøm kommune til en av de beste i klassen.

Profil 4: Anders Østensen (Ap), ordfører i Gjerdrum

Begrunnelse: Han er nominert for sin åpenhet og ledelse i den svært krevende situasjonen etter skredet som rammet kommunen en

desembernatt i fjor.

Profil 5: Erik Sletten (Sp), ordfører i Trysil

Begrunnelse: Som eneste kommune i landet garanterer Trysil læreplass til alle kvalifiserte søkere som bor i kommunen. Ordfører Erik Sletten (Sp) står i spissen for Trysilmodellen.

Profil 7: Tom Joensen, kommunedirektør i Bremanger

Begrunnelse: Han har siden 2008 ledet den økonomiske snuoperasjonen i Bremanger etter Terra-skandalen i 2006 og 2007. Kommunen er nå på vei ut av den økonomiske svartelisten Robek.

Profil 8: Wenche Grinderud, rådmann i Kongsberg

Begrunnelse: Hun er en erfaren og stødig leder som håndterer både kriseledelse, drift og endring. I år tok hun Kongsberg til topps i Kommunebarometeret.