Dette er de åtte kandidatene til Årets kommuneprofil.

Dette er de åtte kandidatene til Årets kommuneprofil.

Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Stem på Årets kommuneprofil 2020!

Flere av de åtte lederne som er finalister i Årets kommuneprofil 2020 har gjort en spesiell innsats under koronakrisen. Men ikke alle og ikke bare det.

Nå kan du lese om de åtte kandidatene som er valgt ut som finalister i kåringen av Årets kommuneprofil 2020 (se under).

Dere lesere kan for 13. gang foreslå kandidater og stemme fram Årets kommuneprofil, men det er en jury i redaksjonen som velger ut finalistene. Jeg har vært juryleder i år og skal ta dere med bak kulissene i vårt arbeid. Ikke forvent juicy avsløringer av interne krangler, men det blir litt om hvordan vi har tenkt og vurdert.

Kriteriene for Årets kommuneprofil sier at prisen kan gå til politiske, administrative og faglige ledere i kommunesektoren som har utmerket seg spesielt i løpet av det siste året. Dette blir konkretisert med eksempler på hva de kan ha gjort.

En del som sender inn forslag, glemmer det med «det siste året». Mange har gjort en svært god lederjobb i mange år, men når juryen skal velge ut finalistene, ser vi etter det aktuelle. Vi ser etter de gode originale løsningene som sprer seg til andre kommuner, vi ser etter de konkrete resultatene utenom det vanlige. Vi ser etter dem som er blitt satt på en prøve og består den.

Dette er årets kandidater – klikk for å lese mer om dem:

I år ble alle kommuner satt på prøve da Norge stengte under koronakrisen i mars og april, og i den andre smittebølgen nå i høst.

Noen er likevel blitt stilt overfor større utfordringer enn andre. Vi kunne sikkert ha funnet åtte kommuneleger som fortjener å bli Årets kommuneprofil 2020. Vi har valgt kommuneoverlege på deltid i Frosta, Arne Bye. Han måtte gjøre vurderinger og ta beslutninger som ingen hadde gjort før da den lille trøndelagskommunen ble rammet av koronaviruset første uka i mars.

Etter hans råd satte kommunen inn strenge smitteverntiltak og stengte kommunegrensen. Tiltakene var effektive, smitten ble slått ned. Han tråkket opp løypa for resten av Kommune-Norge, ifølge Helsedirektoratet.

Kommunelegene har hatt et stort medisinskfaglig ansvar under koronakrisen, men smittevernloven er tydelig på at det er kommunestyret som skal gjøre en helhetsvurdering og vedta tiltak.

En rekke ordførere har hatt det politiske ansvaret for krisehåndteringen og frontet den i offentligheten. Blant dem er Saxe Frøshaug (Sp) i Indre Østfold, som hadde et stort smitteutbrudd i august. Samtidig har han ledet sammenslåingen av fem kommuner.

Den andre ordføreren i finalen har skapt sterke reaksjoner utenfor kommunen, med sitt skattekutt for å tiltrekke seg rike innbyggere og investeringer. Når juryen har valgt Sture Pedersen (H) som en av finalistene, er det ikke fordi vi nødvendigvis er enige i at skattekutt er god distriktspolitikk. Men han har funnet en ny løsning som ingen kommuner har prøvd før, og den har allerede gitt resultater. Og ikke minst har han satt i gang en debatt.

To av finalistene har gjort koronakrisen litt bedre for ungdom, Ole Martin Pedersen Gjestad og Brita Dueland. En vil gjøre veien ut av den økonomiske koronakrisen grønnere, Helene Frihammer. Men å løse klimakrisen måtte vi gjort uansett koronakrise.

Årets kommuneprofil 2020 er ingen koronapris. De to siste kandidatene har ikke noe med pandemien å gjøre. Trude Andresen og Atle Skrede har utmerket seg på andre måter.

Juryens vanskeligste jobb er å sette sammen en variert og balansert liste med åtte finalister av alle de gode kandidatene. Det er omtrent som nominasjonen i partiene. Kjønn, geografi, alder og type leder skal tas hensyn til. Vi har gjort vårt valg. Nå er det din tur til å stemme.

Slik stemmer du

Send tekstmelding til nummer 2377 med kodeordet profil (mellomrom) kandidatnummer 1–8.

(Eksempel: Hvis du vil stemme på Arne Bye skriver du «profil 1» (uten parenteser) og sender til 2377. Det spiller ingen rolle om det er liten eller stor forbokstav)

 • Profil 1: Arne Bye
 • Profil 2: Ole M.P. Gjestad
 • Profil 3: Atle Skrede
 • Profil 4: Brita Dueland
 • Profil 5: Helene Frihammer
 • Profil 6: Saxe Frøshaug
 • Profil 7: Trude Andresen
 • Profil 8: Sture Pedersen

Avstemningen

 • Pågår fra og med torsdag 26. november til og med torsdag 3. desember klokka 14.00.
 • Fredag 4. desember offentliggjøres navnet på vinneren i Kommunal Rapports nettavis. Uka etter overrekkes prisen til vinneren – en karikaturtegning av vår tegner Sven Tveit.
 • I den siste papiravisa før jul blir det stort intervju med vinneren, som blir en av Kommunal Rapports faste kronikører i 2021.
 • Avstemningen skjer også i år med tekstmelding, for å unngå automatisert stemming på nett. Hver stemme koster 3 kroner.
Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.