I fjor var det ordfører Alfred Bjørlo (V) i Stad som gikk til topps i kåringen Årets kommuneprofil. Nå kan leserne stemme fram årets vinner.

I fjor var det ordfører Alfred Bjørlo (V) i Stad som gikk til topps i kåringen Årets kommuneprofil. Nå kan leserne stemme fram årets vinner. 


Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Leder
Lederartikler gir uttrykk for Kommunal Rapports syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

Sterke kandidater til Årets kommuneprofil

Det er inspirerende å lese om de åtte kandidatene som nå presenteres til Årets kommuneprofil 2020.

Bak hvert navn ligger det historier verdt å fortelle. Og det er nettopp derfor Kommunal Rapport årlig tar med Kommune-Norge på denne kåringen. Gjennom nominasjonene setter vi søkelys på dyktige beslutningstakere innen det ene kommunale området etter det andre, i politikk som administrasjon, i større og mindre kommuner over hele landet. Dette kan alle lesere ha nytte av. Ja, her er det grep å lære av og inspirasjon å hente.

Bak hvert navn ligger det historier verdt å fortelle.

Det er også flott å erfare at noen rundt om i kommunesektoren ser ledere og folkevalgte som viser lederskap utenom det vanlige – og tar seg bryet med å nominere dem.

Flere av våre journalister har vært involvert i å undersøke kandidaturene som er sendt inn av våre lesere. Deretter har en jury i redaksjonen vurdert hvem som best tilfredsstiller kriteriene.

De nominerte må ha bidratt spesielt til å utvikle tjenestene, lokaldemokratiet eller lokalsamfunnet. De kan for eksempel ha oppnådd spesielt gode resultater, innført innovative løsninger eller arbeidsmåter, taklet en vanskelig situasjon godt, startet en viktig debatt, styrket kommunens omdømme eller oppnådd politisk gjennomslag nasjonalt.

Også i dette spesielle året er det andre prestasjoner enn dem vi kan knytte til koronakrisen, som når opp.

To ordførere er nominert. Den ene fikk politisk støtte for det utradisjonelle og debattskapende grepet å redusere formuesskatten, og trakk raskt nye innbyggere med store formuer. Den andre er nominert for å ha vært en samlende leder for en krevende sammenslåing, og samtidig håndtert koronautbrudd og nedstenging.

En kommunedirektør utmerker seg med innovasjon, en seniorrådgiver i idrett og friluftsliv har inspirert til konkrete tiltak utenfor fylkesgrensene han startet innenfor, og en leder og drivkraft for klimakutt og grønn næringsutvikling har også satt tydelige spor.

Ikke overraskende er det en kommunelege blant kandidatene. Flere av dem har gjort en meget god jobb under koronapandemien. Noen ble tidlig stilt overfor enorme utfordringer, og noen tok grep som i ettertid har gitt positiv gjenklang hos både helsemyndigheter og innbyggere.

Blant kandidatene skinner også hun som sørget for at ingen lærlinger i hennes kommune måtte avbryte læretida under koronakrisen. Hun la dessuten til rette for digitalisert opplæringsverktøy. En ungdomsleder har fått god respons på digitalt ungdomshus etter at fritidsklubben måtte stenge. Det er godt å høre.

Det blir spennende å se hvem av de gode kandidatene dere lesere nå vil stemme fram som årets vinner.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.