Gjerdrum kommune har ikke gjort noe galt, konkluderer en juridisk utredning som er utarbeidet på oppdrag fra Gjerdrum kommune. Her er ordfører Anders Østensen (Ap) under et kommunestyremøte der politiet oppsummerte nødetatenes innsats under skredet.

Gjerdrum kommune har ikke gjort noe galt, konkluderer en juridisk utredning som er utarbeidet på oppdrag fra Gjerdrum kommune. Her er ordfører Anders Østensen (Ap) under et kommunestyremøte der politiet oppsummerte nødetatenes innsats under skredet.

Foto: Britt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Gjerdrum ber politiet frafalle siktelse etter leirskred

Gjerdrum ber statsadvokaten om å frafalle siktelsen etter kvikkleireskredet i 2020. Kommunen mener det ikke foreligger noe straffbart forhold.

I februar siktet politiet Gjerdrum kommune for manglende oppfølging av varsler før leirskredet der 11 personer mistet livet.

Etter en 150 sider lang juridisk utredning ber Gjerdrum kommune nå statsadvokaten om å frafalle siktelsen. 

Advokat Jan Fougner fra advokatfirmaet Wiersholm har ledet arbeidet med å gå gjennom dokumentasjonen og gi kommunens vurdering av forholdene. Han er klar på at kommunen ikke har gjort noe straffbart, og mener politiet ikke har vurdert saken i sin fulle bredde.

– Gjerdrum kommune har gjort det de skulle etter loven, basert på den kunnskapen som fantes om forholdene i området på det tidspunktet. De har tatt innspill og bekymringer på alvor og fulgt dette opp. Blant annet er det bestilt rapporter fra fageksperter, men også dette holder politiet mot kommunen. Vår gjennomgang gir et annet og mer balansert bilde av hvordan ulike aktører har forholdt seg til fare for flom og skred i området de siste 15 årene, sier Fougner i en pressemelding.

Fikk tolv bekymringsmeldinger

Gjerdrum kommune mottok tolv bekymringsmeldinger og varsler i 13 år før leirskredet som fant sted i desember 2020.

De tolv bekymringsmeldingene og varslene dreier seg i hovedsak om forhold knyttet til Tistilbekken i områdene sørover fra Nystulia og forbi Holmen. Varslene ga kommunen plikt til å gripe inn og sikre de delene av Tistilbekken der skredet ble utløst, mener politiet.

Kommunen har ikke aktivt forårsaket noe skred, og det er ikke blitt avdekket feil i utbyggingsplanlegging eller planprosesser.

– Primært mener vi at denne saken kan henlegges fordi kommunen ikke har gjort noe som er straffbart. Men vi har respekt for statsadvokaten og politiets arbeid og har derfor spilt inn forslag til nye etterforskningsskritt. Vi må nå avvente de neste skrittene fra dem, sier Fougner.

Ikke offentliggjort

Advokaten mener Gjerdrum kommune opptrådte som enhver annen sammenlignbar kommune ville gjort i samme situasjon.

Rapporten vil bli offentliggjort så raskt som mulig.

– Vi har fra første stund lagt til rette for åpenhet om kommunens håndtering. Vi mener at åpenhet kan bidra til å gjenopprette tillit og bidra til at vi lærer av det som har skjedd. Samtidig er det viktig for oss å beskytte dem som er omtalt i dokumentene og sikre at de er orientert om materialet før vi deler det med offentligheten, sier ordfører Anders Østensen.

Blir med i vurderingen

Politiadvokat Lundén understreker overfor NTB at politiets etterforskning for lengst er avsluttet og saken oversendt statsadvokaten til påtalevurdering. Fougners rapport vil bli tatt med i statsadvokatens vurdering av saken, understreker statsadvokat Andreas Schei overfor NTB. 

Påtalebeslutningen ligger trolig noe fram i tid.

– Rapporten er omfattende, og det er derfor for tidlig å uttale seg om hvorvidt den vil medføre ytterligere etterforskningsskritt, sier Lundén.