Opprydding etter kvikkleireraset i Gjerdrum som gikk 30. desember 2020. 14 boligbygg gikk med i raset.
Opprydding etter kvikkleireraset i Gjerdrum som gikk 30. desember 2020. 14 boligbygg gikk med i raset.Foto: Britt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

98 kvikkleiresoner på Romerike skal undersøkes nærmere

NVE har vært på befaring på Romerike og blinket ut 98 kvikkleiresoner de skal utrede grundigere i høst.

Det var høsten 2021 NVE gjennomførte en kartlegging for å sjekke tilstanden langs elver, bekker og raviner i utvalgte kvikkleiresoner i kommunene Ullensaker, Gjerdrum og Nannestad.

– Befaringene som er gjort til nå, gir viktig bakgrunnsinformasjon med hensyn til erosjon i de ulike sonene. Konkret oppdatering av de ulike kvikkleiresonene gjøres først etter nærmere grunnundersøkelser og utredning, noe som vil starte opp høsten 2022, sier prosjektleder Ingrid Havnen i NVE i en pressemelding.

De 98 kvikkleiresonene som er valgt ut, er basert på innhenting av grunnlagsdata og terrengdata, erosjonsbefaringene​ og innledende grunnundersøkelser. 22 soner befinner seg i Gjerdrum, 40 soner ligger i Nannestad, og de resterende 36 er i Ullensaker.

– Det er ulike kriterier som er lagt til grunn for å trekke ut disse konkrete kvikkleiresonene. Blant annet tidligere definert faregrad og hvor mye erosjon som er kartlagt underveis i befaringene. Det er kun soner med bebyggelse som prioriteres, sier Havnen.

Arbeidet ble aktualisert etter skredtragedien i Gjerdrum natt til 30. desember 2020. Det er kvikkleire i store deler av Øvre Romerike.

(©NTB)