Grunnskolene blir færre, men elevene flere, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet.

Grunnskolene blir færre, men elevene flere, ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet.

Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Det blir stadig færre skoler i landet

Det er nå 240 færre skoler enn for 10 år siden, og særlig skoler med færre enn 100 elever legges ned. Samtidig har antall grunnskoleelever økt med 20.000.

Forrige skoleår ble 37 skoler lagt ned. Det er færre enn gjennomsnittet for de ti siste årene, skriver Utdanningsnytt.

Det er 2.761 grunnskoler i Norge i år, som er 240 færre enn for 10 år siden, viser tall fra Utdanningsdirektoratet. Færre skoler har ført til at skolene i snitt har blitt større. En grunnskole har i 2021–22 i gjennomsnitt 230 elever, som er 25 flere elever enn for 10 år siden.

Antall skolenedleggelser nådde et toppunkt med 80 nedlagte skoler i 2013–14. Oslo er fylket som har lavest andel skolenedleggelser.

Det ble også opprettet 22 skoler siste år. Ni av disse er private, og av de ni er tre skoler internasjonale. To av skolene har idrettsprofil, to er steinerskoler, én er montessoriskole og én er en kristen skole. Over halvparten av alle nye grunnskoler de siste ti årene er private.

Direktoratet peker på lavt elevtall og økonomiske hensyn i kommunen som mulige årsaker til at en skole legges ned. I tillegg har kommuner med små skoler høyere utgifter per elev enn kommuner med større skoler fordi de har utgifter til skyss.

Det er flere nedlagte skoler enn nyopprettede skoler generelt i Norge, med unntak av Oslo og Rogaland hvor det er flere skoler i dag enn for ti år siden.

(©NTB)