Nyheter

- Det er likelønn i kommunene

Kvinner får samme lønn som menn i tilsvarende stilling, er hovedkonklusjonen i ny rapport fra et utvalg sammensatt av KS og arbeidstakerorganisasjonene.

- Det er likelønn i kommunesektoren, fastslår Eirik Solberg. Han leder det tekniske beregnings- og statistikkutvalget for kommunesektoren (TBSK).

TBSK legger nå fram en ny rapport om kvinners og menns lønn i kommunesektoren. Utvalget har medlemmer fra LO, YS, AF og Akademikerne i tillegg til KS.

Med likelønn mener utvalget at det er mindre enn en prosent forskjell mellom kvinners og menns lønn i tilsvarende stillinger. Men det betyr ikke at menn og kvinner får like mye i lønningsposen:

For et fullt årsverk tjener kvinnene i gjennomsnitt bare 87 prosent av det mennene gjør. Det skyldes i all hovedsak at kvinner har andre typer stillinger enn menn. Ni av ti assistenter er kvinner, mens bare tre av ti ledere er kvinner. Dessuten er det høyere lønn i teknisk sektor enn i pleie- og omsorgssektoren. Men det er altså ikke slik at kommunene generelt tilbyr en mann høyere lønn enn en kvinne i samme type stilling.

- Kvinnene ser ut til å velge andre, dårligere betalte stillinger enn menn med samme utdannelse, forteller Solberg.

Kvinnelige ledere kommer

I de fleste lederstillingene har kvinner lavere lønn enn menn. For skolesjef og teknisk sjef er det motsatt. Men lønnsforskjellene mellom mannlige og kvinnelige ledere kan i all hovedsak forklares med kommunestørrelse: Kvinnelige ledere er ofte ansatt i små kommuner der lønna er lavere, oppsummerer utvalget.

Undersøkelsen viser også at kvinnene i gjennomsnitt arbeider færre timer i uka enn menn, det gjelder for alle alderstrinn. Det kan være en av flere grunner til at færre kvinner har lederstillinger.

I perioden 1986 - 98 har kvinnene tatt igjen noe av mennenes lønnsforsprang i de fleste lederstillingene, men det gjelder ikke for sosialsjefer og pleie- og omsorgssjefer.

Rapporten viser også at det har vært en sterk økning i andelen kvinner som er fagsjefer, kommunaldirektører, personalsjefer og plansjefer.

På den annen side har ikke statistikken registrert en eneste mann som assistent i familiebarnehager, helsesøster, jordmor, legesekretær eller tann-

legesekretær.

Skrevet av: Paul Aavik

Powered by Labrador CMS