Jan Olsen (SV) ser tilbake på en ordførerperiode som ble langt mer belastende enn han hadde håpet. Den endte med at han i fjor søkte fritak fra alle sine politiske verv.

Jan Olsen (SV) ser tilbake på en ordførerperiode som ble langt mer belastende enn han hadde håpet. Den endte med at han i fjor søkte fritak fra alle sine politiske verv.

Foto: Alf Ove Hansen

Valgperiode fylt med krangel: I disse kommunene fikk ordførerne nok

Samarbeid som slo sprekker, rettssak og påstand om svik: I noen kommuner ble valgperioden helt annerledes enn det ordførerne så for seg i 2019.

– Jeg var utbrent i et år med påfølgende depresjon. Å få fritak fra mine verv var derfor en lettelse. Vi lykkes med vårt valgløfte, men prisen har vært høy, sier tidligere ordfører Jan Olsen i Nordkapp kommune.

Valgdagen er her, og Kommunal Rapport har tatt en prat med de tre som ble ordførere i Nordkapp, Dovre og Brønnøy, som ser tilbake på en valgperiode med trøbbel som for noen av dem har gått på helsa løs. 

Kraftig intern uro

Valget i 2019 var historisk i Nordkapp. SV-kandidat Jan Olsen tok over ordførervervet, og han brøt med dette en over 70 år lang periode med Ap-makt i Nordkapp. SVs kampsak var råderetten og reguleringen av Nordkapp-platået, og her har den SV-styrte kommunen vunnet fram i rettssystemet mot Scandic Hotels. Denne saken har skapt kraftige politiske motsetninger og intern uro i kommunen, og det politiske ordskiftet har vært preget av hets og personangrep.

– Som ordfører har jeg følt på at jeg har blitt frosset ut og utestengt på rådhuset. Det var svært utfordrende, men det måtte jeg bare forholde meg til, sier Olsen.

Som ordfører har jeg følt på at jeg har blitt frosset ut og utestengt
Jan Olsen (SV), tidligere ordfører i Nordkapp

Han mener at Nordkapp-saken fortsatt ikke er lagt helt død, og at det kommende valgresultatet vil avgjøre hva som skjer videre.

– Vi er fortsatt ikke ferdig med Nordkapp-saken, det er fortsatt klager som skal behandles. Skulle kommende valg endre det politiske flertallet, er jeg sikker på at det vil føre til at hele Nordkapp-saken vil bli reversert, sier Olsen.

Allerede tidlig i valgperioden gikk rådmann Raymond Robertsen av, og Einar Arild Hauge tok over som fungerende kommunedirektør i noen måneder. Hauge ble fjernet fra stillingen. I en påfølgende rettssak konkluderte domstolen at kommunedirektøren ble utsatt for urettmessig avskjed. Saken påførte kommunen store kostnader og uro i organisasjonen.

– Rettssaken krevde veldig mye energi, og det er mye som kunne vært sagt om denne saken. Da den nye kommunedirektøren tok over ble det fart på sakene, men også dette skapte motstand, sier Olsen.

Gikk ut over helsen

I juni i fjor hadde Olsen nådd et punkt hvor han konkluderte med at han måtte komme seg ut av alle sine folkevalgte verv. Han viste blant annet til at hans arbeidssituasjon var helseskadelig. Med kommunestyrets aksept trakk han seg ut av alle folkevalgte verv, og han returnerte til en jobb i Kystverket. Han mener at den politiske kulturen i kommunen fortsatt er problematisk.

– Vi hadde et håp om å klare å snu den politiske kulturen i Nordkapp, og vi fikk blant annet hjelp av Statsforvalteren, KS og Bedriftskompetanse, men til og med samarbeidsprosjektene ble mistenkeliggjort og sabotert, sier Olsen.

Nå har han trukket seg helt ut av politikken, og han har returnert til sin tidligere jobb i Kystverket. Han presiserer at han har det bra. Han ser tilbake på en utfordrende, men en opplevelsesfull tid.

– Jeg har ingen sorg eller tapsfølelse omkring det som skjedde. Slik skulle det aldri ha vært, men det var slik det var, sier Olsen.

– Gjør seg til et offer

Opposisjonsleder Kari Lene Olsen (Ap) støtter på ingen måte tidligere ordførers synspunkter på valgperiodens utfordringer. Hun viser til at kommunen har hatt fire kommunedirektører under Jan Olsens ledelse, og hun mener at hans påstander om usakligheter, usannheter og mistenkeliggjøring faller på sin egen urimelighet.

– Alle vi i opposisjonen kjenner på hvordan ordføreren har herjet med oss, og jeg personlig har hele tiden blitt klubbet ned av ordføreren i kommunestyret. Han har gjort seg selv til et offer, noe han på ingen måte er, sier Kari Lene Olsen.

Krangel om ærekrenkelser

Noe lenger sør har ordfører Eilif Trælnes (Sp) i Brønnøy i Nordland kunngjort at han ikke tar gjenvalg. Han har planlagt en lang pause fra politiske verv.

Ordfører Eilif Trælnes i Brønnøy kommune konstaterer at valgperioden ble preget av intern uro, støy og konflikter.

Ordfører Eilif Trælnes i Brønnøy kommune konstaterer at valgperioden ble preget av intern uro, støy og konflikter.

Foto: Simon Aldra, Brønnøysunds Avis

– Det ble helt annerledes enn det jeg hadde håpet på. Perioden har dessverre blitt preget av interne konflikter og pandemi. Det er litt trist, men jeg ønsker ikke å bruke tiden på å krangle, sier Trælnes.

Det ble helt annerledes enn det jeg hadde håpet på. Perioden har dessverre blitt preget av interne konflikter og pandemi
Eilif Trælnes (Sp), ordfører i Brønnøy

Etter valget i 2019 dannet Sp, Høyre og Frp et posisjonssamarbeid i Brønnøy, men samarbeidet slo raskt sprekker. Etter et møte mellom kommunen og kommunens havneforetak Brønnøy Havn KF ble det uenigheter om hvorvidt havnesjefen skal ha kommet med ærekrenkende uttalelser om kommunalt ansatte og utbygger Søren Nielsen AS. I denne saken ble ordføreren og sentrale politikere fra samarbeidspartiet Høyre stående på hver sin side.

– Å være uenig om politikk er greit, men det ble for mye personkonflikt, sier Trælnes.

– Kom aldri i gang

Ordføreren og politikere fra Høyre har vitnet mot hverandre i flere rettssaker, og ordføreren ble anklaget for å ha fremmet ærekrenkende uttalelser om gruppelederen i Høyre. Både ordføreren og Høyre-politikeren engasjerte advokater mot hverandre. Til slutt ble samarbeidsavtalen med Sp og Høyre brutt.

– Jeg opplever at vi aldri kom i gang med samarbeidet før det dukket opp en problematisk sak i havneforetaket. Dette var en drittsak som resulterte i masse støy. Det var starten på et dårlig samarbeid som har preget perioden i stor grad, sier varaordfører Tore Tveråmo (H).

Fikk motstand i eget parti

Kort tid etter dette kunngjorde styret Sp i Brønnøy at de tok avstand fra sin egen ordfører og ytret ønske om at Trælnes skulle bli ekskludert fra partiet. Styret i lokallaget opplevde store kommunikasjonsproblemer med ordføreren. Saken endte med at Brønnøy Sp ble satt under administrasjon av fylkeslaget.

– Dette var ubehagelige opplevelser som jeg gjerne skulle vært foruten, men det har roet seg nå. Det siste året har politikken stått mer i sentrum enn tidligere, og det er gledelig, sier Trælnes.

Ville fjerne rådmannen

I innlandskommunen Dovre var det bare fryd og gammen etter valget i 2019. Astrid Skomakerstuen (Ap) ble valgt til ordfører, og hennes mor Guri Ruste (Dovrelista) inntok varaordførerrollen.

To år ut i valgperioden opplevde ordføreren store samarbeidsproblemer med administrasjonens toppleder, og ordføreren ba kommunestyret om å inngå en sluttavtale med rådmannen. Kommunestyret avviste ordførerens ønske, og deretter ble ordføreren sykmeldt.

Ordfører Astrid Skomakerstuen (Uavhengig) ble så skuffet over eget parti at hun valgte å trekke sitt medlemskap i Ap.

Ordfører Astrid Skomakerstuen (Uavhengig) ble så skuffet over eget parti at hun valgte å trekke sitt medlemskap i Ap.

Foto: Privat

– Det er skuffende. Jeg må konstatere at kommunestyret har valgt rådmannen framfor sin egen ordfører. Jeg kan ikke se at det for min del er mulig å komme tilbake etter dette, sa Skomakerstuen i april 2021.

Ønsket endringer

Ordføreren uttalte blant annet at hun etter hvert følte seg sveket, og i juni samme år valgt hun å melde seg ut av Ap. I april 2022 opplevde ordføreren at møtekulturen i kommunestyret var så belastende at hun kontaktet politiet. Skomakerstuen har opplevd perioden som ordfører som svært utfordrende, og hun trekker seg nå helt ut av politikken.

– Jeg gikk inn i ordførerrollen for å skape endringer, men jeg møtte kraftig motstand. I stedet opplevde jeg personangrep, og vi brukte tiden på å krangle i stedet for å diskutere hvordan vi kunne gjøre kommunen bedre for innbyggerne, sier Skomakerstuen.

Vi brukte tiden på å krangle i stedet for å diskutere hvordan vi kunne gjøre kommunen bedre for innbyggerne
Astrid Skomakerstuen (Ap), ordfører i Dovre

Hun mener at både politikere og administrasjon må ta ansvar for at valgperioden ble preget av uro.

– Kanskje er det slik at enkelte kommuner er så små at det går personlig prestisje i saker. Det har vært beintøft, men det har vært perioder hvor vi har hatt det veldig gøy også. Selv om jeg nå trekker meg ut av politikken er samfunnsengasjementet større enn noen gang, sier Skomakerstuen.