Ordfører Alf Normann Hansen (SV) opplever kraftig uro i Gamvik før valget.
Ordfører Alf Normann Hansen (SV) opplever kraftig uro i Gamvik før valget. Foto: Gamvik kommune

Kommunalsjefene føler seg utskjelt av politikerne: Nekter å stille i politiske møter

Før valget er det bråk i Gamvik. Debattklimaet oppleves som så hardt at etatslederne frykter for egen helse, og de nekter å stille i politiske møter.  

– Vi har et omdømmeproblem i Gamvik, og det er politikerskapt. Jeg tar denne bekymringen alvorlig, og det er urovekkende at vi har kommet dit vi har kommet, sier ordfører Alf Normann Hansen (SV).

Føler seg ikke trygge

Europas nordligste fastlandskommune, Gamvik, har de siste 20 årene vært preget av økonomiske utfordringer. Kommunedirektører har kommet og gått, og kommunen har gått ut og inn av Robek-lista. I forkant av kommunestyrevalget er kommunen preget av kraftig uro både i politikken og i administrasjonen. Kommunens ledere opplever nå det politiske ordskiftet som så hardt at etatslederne nekter å delta i politiske møter fordi de ikke føler seg trygge.

– I frykt for å ubehageligheter fra politikerne ønsker jeg ikke å uttale meg om saken, sier teknisk sjef Stein Arild Olaussen i Gamvik kommune.

Avisa iFinnmark har tidligere omtalt saken.

Frykter for helsa

Kommunedirektør Jan Magne Stensrud kan bekrefte at sektorlederne er redde for represalier fra folkevalgte hvis de uttaler seg om saker i media. Han har nå sendt en bekymringsmelding til ordføreren om saken.

– Jeg tror jeg ikke har skjedd tidligere i Norge at den politiske debatten blir så betent at kommunalsjefene ikke våger å gå på jobb, fordi de er redd for sin egen helse. Situasjonen er svært alvorlig, og den må vi løse, sier kommunedirektør Jan Magne Stensrud i Gamvik kommune.

Kommunedirektør Jan Magne Stensrud har varslet ordføreren om at kommunalsjefene føler seg utrygge når de stiller i politiske møter.
Kommunedirektør Jan Magne Stensrud har varslet ordføreren om at kommunalsjefene føler seg utrygge når de stiller i politiske møter.Foto: Thomas Frigård

Er sjokkert

Etter å ha mottatt bekymringsmeldingen fra kommunedirektøren valgte ordføreren å utsette alle politiske møter til etter valget, men dette førte til massive reaksjoner fra politikerne. Ordføreren reverserte derfor sin avgjørelse.

– Jeg forstår bekymringen fra de ansatte. Min utsettelse av formannskapsmøtet var et ønske om å skape ro til en god gjennomføring av valget, men det skapte bare mer støy, sier ordføreren.

Ordføreren har bodd i kommunen i 35 år, men han er sjokkert over ting som har dukket opp i valgkampen.

– Valgkampen har handlet om alt annet enn politikk, og det er en måte å agere på som ikke er god. Jeg vil si vi har en politisk ukultur i kommunen, og jeg har ikke opplevd det verre enn det er nå. Dette må vi endre, sier ordføreren.

Har blitt syke

I sin bekymringsmelding til ordføreren viser kommunedirektøren til at han har det løpende personalansvaret for de ansatte i kommunen, og at han plikter å ivareta de ansattes psykososiale arbeidsmiljø. Stensrud peker på at flere sektorledere har opplevd å bli skjelt ut av politikere i politiske møter, og dette skal ha toppet seg et formannskapsmøte 22. august. Nå har sektorlederne gitt uttrykk for at dette kan de ikke lenger tolerere.

– Situasjonen går ut over helsa til folk, og flere ansatte har allerede blitt syke. Hvis ikke politikerne er så voksne at de kan sette seg ned og snakke sammen for å finne en rask løsning, som gjør det trygt å gå på jobb, så må vi søke hjelp utenfra, sier Stensrud.

Har sagt opp

Han ble ansatt i Gamvik for ett år siden. Nå har nettopp sagt opp sin stilling.

– Planen var at min kone skulle få seg jobb i forhold til hennes utdannelse og flytte etter, men det har vi ikke lykkes i. Å pendle mellom Mehamn og Skien er ikke holdbart over tid, sier Stensrud.

Ordføreren tar kommunedirektørens oppsigelse til etterretning.

– Han slutter av familiære årsaker, og det forholder jeg meg til. Han har gjort en veldig god jobb for kommunen i den tiden han har vært her, sier ordføreren.

Føler seg truffet

I sin henvendelse til ordføreren peker kommunedirektøren på at kommunestyrerepresentant Marius Nilsen (Sp) ble opplevd som særlig grov på det siste møtet i formannskapet.

– Det er vel jeg som uttaler meg tøffest i politiske møter kanskje, så jeg føler meg veldig truffet. Jeg har et høyt stemmevolum, men jeg retter alltid min kritikk mot kommunedirektøren. Å signalisere at jeg utgjør en trussel for de ansatte er å skyte langt over mål, sier Marius Nilsen (Sp).

Kommunestyrerepresentant Ragnhild Vassvik (Ap) tar utspillet fra sektorlederne alvorlig, og hun viser til at politikerne må velge sine ord med omhu. Hun deler ikke oppfatningen av at sektorlederne blir utskjelt i politiske møter.

– Jeg kjøper ikke at det er uro og trakassering fra talerstolen. Når vi snakker om tjenestetilbudet i kommunen, så er det ikke slik at vi henger ut verken sektorledere eller andre. Vi må kunne kommentere kvaliteten og volumet på kommunens tjenester, og jeg mener at dette er en del av jobben til en folkevalgt, sier Vassvik.

Viser til valgkamp

Marius Nilsen viser til at oppvekstleder Margareth Paulsen også er registrert som styreleder i Gamvik SV. Han tolker derfor sektorledernes beslutning om å nekte å møte i politiske møter som et politisk innspill i valgkampen.

– Jeg forstår at det kan være vanskelig å få kritikk, men det er ikke snakk om utskjelling på noen måte. Når en av sektorlederne også er en leder i SV, så blir dette en del av valgkampen, der partilederen hiver seg rundt for å sverte opposisjonen, sier Nilsen.

Oppvekstlederen kan bekrefte at hun er leder i Gamvik SV, men hun avviser å ha noe som med valgkampen å gjøre.

– Denne saken har ingen med politikk eller valgkamp å gjøre, den handler utelukkende om å kunne ha et akseptabelt arbeidsmiljø. Jeg har presentert meg som leder i SV på noen måte i denne valgkampen, det er det kun Marius Nilsen som gjør, sier oppvekstleder Margareth Paulsen.