Norddal og Stordal ligger ved Storfjorden - men Storfjord er allerede i bruk som kommunenavn i Troms, uten at det ble brukt som argument fra Kommunaldepartementet for å gå inn for Fjord kommune. Grafikk: Britt Glosvik
Norddal og Stordal ligger ved Storfjorden - men Storfjord er allerede i bruk som kommunenavn i Troms, uten at det ble brukt som argument fra Kommunaldepartementet for å gå inn for Fjord kommune. Grafikk: Britt Glosvik
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Avviser protester fra Språkrådet – lager Fjord kommune

Kommunaldepartementet døper den nye kommunen på Sunnmøre "Fjord" kommune – i strid med anbefalingene fra Språkrådet. En annen sammenslåing skal hete Alver kommune.

– Valg av kommunenavn er viktig når en skal bygge en ny kommune og en ny felles identitet. Jeg er glad for at kommunene har blitt enige om Fjord som navn på den nye kommunen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i en pressemelding fra departementet.

Når kommunene foreslår et nytt navn på den nye kommunen, skal forslaget forelegges Språkrådet for en rådgivende uttalelse. Språkrådet mener at Fjord ikke kan brukes som kommunenavn ettersom det ikke er et stedsnavn.

Les også:Nye kommunar – nye namn

Departementet ønsker at kommunene skal bli enige lokalt om navnevalg, og signaliserte tidlig at det vil legges stor vekt på kommunenes egne ønsker i fastsettelsen av navn.

– I flere sammenslåinger er kommunene ikke blitt enige om navn. Når Stordal og Norddal er enige om at de ønsker Fjord som navn på sin nye kommune, så følger vi opp dette. Navn betyr mye for innbyggerne. Det er bra for den videre prosessen at kommunene er blitt enige om Fjord som navn på den nye kommunen, sier Mæland.

Alver kommune

Radøy, Lindås og Meland kommuner skal fra 2020 slå seg sammen til nye Alver kommune, melder departementet samtidig. Navnet er i tråd med ønsket fra de tre kommunene.

Overraskende er det heller ikke at sammenslåingen av Hammerfest og Kvalsund blir til nye Hammerfest kommune, og det at Namsos, Namdalseid og går sammen til nye Namsos kommune, var også ventet.

Kommunestyre

Departementet har også vedtatt at de nye kommunene skal ha følgende størrelse på kommunestyrene:

  • Alver: 47
  • Namsos: 41
  • Holmestrand: 35
  • Hammerfest: 35
  • Fjord: 23
Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.