Det har vært en solid økning i antall tester på koronalegevakten. Mandag var det over 100 tapte anrop. Nå oppbemanner legevakten kapasiteten.

Det har vært en solid økning i antall tester på koronalegevakten. Mandag var det over 100 tapte anrop. Nå oppbemanner legevakten kapasiteten.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kommuneoverlegen i Moss: – Ikke tilstrekkelig forberedt

Etter det lokale smitteutbruddet i Moss innrømmer kommuneoverlegen at de ikke var godt nok forberedt. Nå tar kommunen grep og oppbemanner koronalegevakten.

I løpet av de siste ukene er det registrert 26 smittetilfeller i et nytt lokalt utbrudd i byen, og totalt har 128 personer fått påvist smitte.

Ifølge Moss Avis hadde koronalegevakten mandag over 100 tapte anrop, og flere frustrerte innbyggere slet med å komme gjennom. Her legger kommunelege Kristian Krogshus seg flat:

– Kommunen har sviktet, det er det ingen tvil om, og det beklager jeg sterkt, sier han til TV2.

Han understreker at de nå jobber med å ta grep for å bedre situasjonen.

– Det har vært en solid økning i antall tester på koronalegevakten. Mandag var det over 100 tapte anrop, så nå skal vi oppbemanne legevakten, sier overlegen til Moss Avis.

Kommunen jobber også iherdig med å få kartlagt smitteveiene og hvem som har smittet hvem. Ifølge Krogshus knyttes den store økningen i antall smittede til tre såkalte smitteklynger.

Ifølge kommuneoverlege Krogshus kan den store økningen i antall smittede i Moss kobles til tre såkalte smitteklynger, hvorav to av de er knyttet til reise til «grønne» land.

Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus, beklager at mange innbyggere ikke har kommet gjennom på telefon til legevakten.

Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus, beklager at mange innbyggere ikke har kommet gjennom på telefon til legevakten.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Mangler oversikt over gjester

Den siste klyngen – som har gitt den største økningen – knyttes til et bryllup der det har vært private selskaper i Oslo og Sarpsborg i perioden 19. juli til 26. juli.

– Arrangøren kan ikke gi oss et tall. Vi har ikke komplett gjesteliste over de ulike selskapene i forbindelse med bryllupet. På den første listen vi fikk, som gjaldt det første selskapet, sto det 25 navn. Det har vært flere gjester til stede. Så ved hjelp av å ringe til alle som er på listen, vil vi få oversikt, sier Krogshus til VG.

Han legger til at flere ikke tar telefonen når de ringer, og han oppfordrer alle som har vært på en av de tre brullypsfestene, om å ta kontakt med kommunen.

– Vi ser at testkapasiteten ikke var god nok, men det har jeg fått bekreftet fra sykehuset i dag at de har fått løst. Vi regner det som sikkert at vi får svar på prøvene i løpet av dagen. Vi er avhengige av god testkapasitet fremover, sier han til TV 2 onsdag kveld.

Saken ble oppdatert med nye smittetall 30. juli kl 08.58

(©NTB)