Nyheter
Gnist-programmet: Disse fem kommunene skal få tenning
Sarpsborg, Grue, Kragerø, Andøy og Averøy. I år skal gnisten til nye, innovative løsninger i steds- og næringsutviklingen tennes i disse kommunene.
I år søkte 23 kommuner om å få statlig hjelp til å tenke nytt rundt steds- og næringsutvikling.
Kommunene har på forhånd definert hva de ønsker hjelp til. Nå er prosessen med hvem som skal hjelpe de fem utvalgte til Gnist-programmet – Grue, Kragerø, Andøy, Sarpsborg og Averøy – i gang.
Det er DOGA, statens design- og kultursenter, som hvert år tilbyr innovasjonshjelp gjennom Gnist-programmet til utvalgte kommuner.
Fem kommuner – fem behov
Sarpsborg ønsker hjelp til å løfte Østre bydel, som sliter med levekårsutfordringer. Bydelen har også fått statlig hjelp gjennom en områdesatsing.
Grue ønsker hjelp til å utvikle kommunesenteret Kirkenær til å bli et smartere og grønnere samfunn.
Kragerø ønsker å bli en mer attraktiv by både for turister og fastboende hele året, ikke bare i turistsesongen.
Andøy vil se på hvordan nye innbyggere kan ta i bruk eksisterende boligressurser.
I Averøy er det søkt hjelp til å få liv i et gammelt skolebygg igjen.
I distriktsmeldingen «Eit godt liv i heile Noreg – distriktspolitikk for framtida», som kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik presenterte denne uka, er flere tidligere Gnist-kommuner nevnt.
«Gjennom Gnist-programmet er det utvikla fleire gode døme på korleis dette er gjort i norske distriktskommunar. Mellom anna har Sogndal, Luster og Aurland involvert innbyggjarane i korleis deira behov og ynske for reiselivsutvikling kan spele godt saman; Åseral har utvikla ein rettleiar for berekraftig utvikling i hyttekommunar; og Lom har utvikla ein modell for framtidsretta bustadutvikling i distrikta. Dette kan vere til inspirasjon for andre kommunar.»
Færre innbyggere, færre kvinner
Disse kommunene har fått hjelp via Gnistprogrammet siden starten i 2019:
Utsira, Krødsherad, Lund, Vang, Lebesby, Lom, Nome, Nore og Uvdal, Skjervøy, Sortland, Sogndal, Luster og Aurland, Vanylven, Åseral og Suldal.
I Nore og Uvdal synker folketallet. Kommunen fikk innovasjonshjelp i fjor til å finne årsaker til at kvinneandelen er en av de laveste i landet, og løsninger på hvordan få den opp.
Deltakelsen i Gnist har ført til at kommunen har ansatt en bygdeutvikler, og et bygg er blitt fylt med aktiviteter drevet av frivillige kvinner. Kommunen jobber også med boligutvikling og omdømmeprosjekt.
– For å forankre alt politisk ønsker vi å lage en innovativ og dynamisk kommunedelplan som svarer ut hva som skal til for å få kvinnene til å bli i bygda, sier kommunedirektør Eva Rismo.
Kommunen har fortsatt samarbeidet med innovasjonshjelperne etter at Gnist-perioden var over.
Andelen kvinner i Nore og Uvdal er svakt økende fra 2016 til 2022, ifølge SSB.
– Deltakelse i Gnist har definitivt vært positivt for oss, mener kommunedirektøren.
- Les også:Vann, avløp, distrikt og Froland
Konkret kommuneplan
Suldal var også Gnist-kommune i fjor. Kommunen trengte hjelp til å rigge seg for framtidige industrietableringer.
– Arbeidet har ført til mange gode refleksjoner og diskusjoner både internt og eksternt. Nye problemstillinger og temaer er belyst, og det er et svært godt utgangspunkt for videre strategisk arbeid, melder kommunedirektør Karin Dokken Austvik.
Gnist-deltakelsen har også resultert i at kommuneplanen inneholder konkrete tiltak for bo- og bli-lyst.
– Vi er stolt og glad for at vi ble plukket ut som Gnist-kommune. Det har definitivt vært svært positivt for oss.