– Schengen-avtalen har vist seg ikke å fungere. Det må vi ta konsekvensene av. En opphevelse vil medføre en annen grensekontroll, noe som vil gi oss bedre kontroll over mennesker som tar seg inn i landet, sier Per-Willy Amundsen, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Foto: Torbjørn Tandberg/KRDTorbjørn Tandberg/KRD

Troms Frp vil frata asylsøkere verdisaker

Asylsøkere bør fratas penger og gjenstander verdt over 10.000 kroner for å finansiere drift av asylmottak, mener årsmøtet i Troms Frp. LO i Tromsø er sjokkert.

– Hvis vi tenker på de eldre som kommer på institusjon, der tar vi opptil 85 prosent av det de har av inntekter for å finansiere. Da er det ikke mer enn rett og rimelig at vi også innkasserer de pengene fra dem som har med seg mye penger, sier leder Geir Are Winther i Fremskrittspartiet i Troms til NRK.

Lignende forslag har vært lagt fram blant annet i Danmark, der regjeringen har tatt til orde for at politiet skal kunne kroppsvisitere asylsøkere og frata dem verdisaker verdt mer enn 3.000 kroner.

Årsmøtet i Troms Frp vedtok også flere innstrammingsforslag, blant annet et forbud mot å krysse Schengens og Norges yttergrense til Russland med sykkel, samt en opphevelse av Schengen-avtalen. Per-Willy Amundsen, statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, forklarer vedtaket slik:

– Schengen-avtalen har vist seg ikke å fungere. Det må vi ta konsekvensene av. En opphevelse vil medføre en annen grensekontroll, noe som vil gi oss bedre kontroll over mennesker som tar seg inn i landet.

Nestleder i LO Tromsø sier til NRK at hun er sjokkert over Frps ønske om å frata asylsøkere verdier.

– Det som skremmer meg, er at dette er et kaldt gufs fra fortiden som vi faktisk har opplevd tidligere med jøder og andre som ble fratatt sitt for ikke så lang tid tilbake, sier Kristine Larsen.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.