Nyheter

Rekordsvak oppslutning om folkeavstemning i Gol

GOL: Kun 23 prosent møtte fram i Gol for å si sin mening om sammenslåing med Hemsedal. Det er den dårligste deltakelsen som har vært i en folkeavstemning om kommunesammenslåing.

Publisert Sist oppdatert

Motlyset blender nesten valgfunksjonærene, der de myser ut gjennom vinduene på samfunnshuset. Det ruller en og annen bil inn på parkeringsplassen utenfor.

- Det kommer noen biler, ja. Men det sitter bare én i hver.

Røystestyreleder Wigger Liahagen strekker hals og kikker etter kunder. Han har vært med på mange valg, men aldri et som er så stille som dette.

- Det er vanskelig å få folk til å møte fram når det bare er rådgivende folkeavstemning, tror han.

- Skikkelig dårlig

Valgfunksjonærene får god tid til å analysere valget allerede før det er over.

- Jeg hadde ventet lav oppslutning. Et sted mellom 30 og 40 prosent. Men dette er skikkelig dårlig, sier valgfunksjonær Sissel Bjørøen.

Hun mener de burde ha ventet og holdt folkeavstemningen sammen med stortingsvalget til høsten.

Blant velgerne vi stopper på vei ut av lokalet er det få som er negative til sammenslåing. Unge Pål Rustberggard vil ha én kommune.

- Det blir billigere for alle. Mye mer effektivt, mener han.

- Det er greit å slå sammen kommunene nå. De blir vel sammenslått før eller siden likevel, mener rørlegger Steinar Haugstad.

Han synes også at hele Hallingdal bør bli én kommune.

Akkurat det har vært SVs poeng i Gol. Partiet har programfestet Hallingdal som én kommune. Derfor stemmer partiets gruppeleder Arne Stavn nei til sammenslåing. Det er ingen vits i å slå sammen to og to kommuner, mener han.

- En sammenslåing av Gol og Hemsedal vil bremse prosessen mot sammenslåing av alle de seks Hallingdals-kommunene, mener Stavn.

Gol kommune loddet også stemningen for Hallingdal som én kommune sammen med folkeavstemningen. Hele 65 prosent av dem som stemte, mener det er veien å gå.

Elektronisk valg

Gol har gjort en liten vri ved dette valget. Det er bare ett stemmested i sentrum, og valget er elektronisk. Et lite kort blir stukket i automaten, og svaralternativene kommer opp på en skjerm. Om oppslutningen er en fiasko, så er dette en suksess. Velgerne, både gammel og ung, synes dette fungerer greit. Den eldste elektroniske velgeren er 94 år, den yngste 18. Noen insisterer på papir. De vil stemme ordentlig, og det får de lov til. Av og til klikker elektronikken, og maskinen vil ikke ta imot valgkortet.

- Det skjer fordi noen har for mye håndkrem på seg. Det smitter over på brikken, sier datakonsulent Jan Eriksen hos Ergo Group, som er ansvarlige for valget.

Men valgfunksjonærene er ikke i tvil; dette vil de ha ved kommunevalget også.

Nå blir det ikke helt den samme spenningen rundt opptellingen med elektronisk avstemming. To tastetrykk og resultatet er klart. Det er på tide å bevege seg til kommunehuset, der ordfører Jan-Halvard Brekko (Ap) venter på resultatet.

Ja og nei

Det blir ja til sammenslåing i Gol. Men om folkeavstemningen kan regnes som annet enn en gallup, må vel diskuteres.

I Hemsedal møter 43 prosent fram. Det er jo heller ikke noe å rope hurra for. Men svaret er tydelig, hele 79 prosent sier nei. Med én ja og én nei, er resultatet gitt - det blir ingen sammenslåing.

Ordfører Brekko ante tidlig på dagen at oppmøtet ville bli dårlig. Han har laget en liten statistikk.

- Da det var folkeavstemning i Førde, Gaular, Jølster og Naustdal var oppslutningen størst i småkommunene som ikke ville slå seg sammen med andre.

Men han innrømmer også at forskjellen mellom ja og nei må være vesentlig, dersom politikerne skal ta hensyn til resultatet. 56-42 i ja-favør synes ikke Brekko er så verst tydelig.

- Jeg tolker det lave frammøtet sånn at folk ikke bryr seg om vi har én ellerto kommuner. De overlater det til politikerne, sier Brekko.

Kollega Oddvar Grøthe (Sp) i Hemsedal har også fått et klart råd. Han har fått det rådet han på forhånd ba om. Og rike, lille Hemsedal kan fortsette på egne ski.

Powered by Labrador CMS