Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Regjerte Gjøvik i 44 år

Kan det være Nils Ødegaard fra Gjøvik som historisk sett er regjerende ordførermester? Han satt i 44 år -11 perioder - sammenhengende.

I Kommunal Rapport nr. 25 ba vi om lesernes hjelp til å finne den ordføreren som har sittet lengst gjennom tidene. Vi presenterte da Arvid Nyberg fra Trysil, som er den fra vårt sittende ordførerkorps som har regjert lengst. Når han går av neste år, kan han se tilbake på 28 sammenhengende år som ordfører. Men før i tiden satt ordførerne ofte enda lenger, og leserne har tipset oss om enkelte utholdende folkevalgte.


Ødegaardismen
Den tidligere Arbeiderparti-ordføreren Nils Ødegaard fra Gjøvik tar nok kaka. Han satt som ordfører på Gjøvik fra 1923 til 1967 og preget byens utvikling. Han var journalist og redaktør i Ny Dag og Oppland Arbeiderblad. Han satt også på Stortinget fra 1934 til 1945, samtidig som han var ordfører.
Som ordfører i de harde 20- og 30-åra satte Ødegaard i gang bygging av fotballstadion, badeanlegg, restaurant og veier, slik at de arbeidsløse skulle få noe gjøre. Kommunalt engasjement i industribedrifter for å bringe befolkningen ut av nød og arbeidsløshet var hans hovedsak.
«Ødegaardisme» ble denne perioden i Gjøviks historie kalt, og Ødegaard står i dag på sokkel i bronse i hjembyen. Han er også æresborger av Gjøvik by.
Ødegaard levde fra 1892 til 1976.


Vekterli i Røyrvik
Petter Vekterli var en annen utholdende ordfører. Han satt til sammen 38 år som ordfører i Røyrvik i Nord-Trøndelag, men ikke sammenhengende. Han begynte i 1935 og satt i én periode. Så satt han fra 1938 og fram til krigen, dernest fra 1945 til 1964, og de siste periodene satt han fra 1968 til 1979.
Vekterli satt til sammen 45 år i kommunestyret. Han representerte upolitiske lister og samlingslister, men var KrF”er.
Nå er sønnen Johan Ole Vekterli rådmann i kommunen. Han har også vært ordfører i Røyrvik, men bare i én periode.


Nebb og Tjørholm
Alfred Nebb fra Bjugn i Sør-Trøndelag satt som ordfører for Senterpartiet i 34 år, men ikke sammenhengende. Først satt han fra 1946 til 1976, og så fireårsperioden fra 1984. De to periodene fra 1976 til 1984 satt han i fylkestinget.
Sven Tjørholm (Sp) fra Sirdal i Vest-Agder har sittet som ordfører i 36 år. Gårdbrukeren satt først fra 1956 til 1960. Så ble det kommunesammenslåinger, og så kom han tilbake fra 1963 til 1995.
Tjørholm var med på å utvikle Sirdal fra en fattig utkantkommune til en rik kraftkommune. Nå er han pensjonist og lever på gården i hjembygda.

Nils Ødegaard fra Gjøvik er trolig den ordføreren i Norge som har sittet lengst sammenhengende gjennom tidene. Arbeiderparti-mannen styrte Gjøvik i 44 år.

«Ødegaardisme» ble denne perioden i Gjøviks historie kalt. I dag står Ødegaard på sokkel i bronse i hjembyen

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.