Nyheter
Partiene skal lære u-land demokrati
Norsk senter for demokratistøtte har sett dagens lys. Det er de politiske partiene som gjennom senteret skal drive demokratiopplæring i u-land.
Representanter for sju politiske partier satt sammen og var enige som et landsens kommunestyre, da demokratistøttesenteret ble lansert på Stortinget onsdag. Alle fra SV til Frp mener norsk demokrati er noe å eksportere, og alle er stolte av samarbeidet.
Senteret skal koordinere partiutvikling og demokratietablering i en rekke u-land. Det er Utenriksdepartementet som står for finansieringen. Foreløpig er dette et treårig prosjekt som støttes med rundt 5 millioner kroner i året. Hovedsamarbeidsland er Bangladesh, Malawi, Mosambik, Nepal, Tanzania, Uganda og Zambia.
Bistandsminister Hilde Frafjord Johnson siterte FNs generalsekretær Kofi Annan, som sier at godt styresett er demokrati og flerpartisystem.
- Demokratiet er de fattiges redskap. Det skjer ikke sultkatastrofer der man har et fungerende demokrati. Demokratiet sikrer matfordelingen, sa Frafjord Johnson, som har vært en pådriver for å få i gang senteret.
Mange partier har allerede demokratiprosjekter i gang ute i verden. Palestinske kvinner får støtte av Ap og SV. SV har også et prosjekt i El Salvador. KrF og Frafjord Johnson er engasjert i Tanzania.
Norske partier kan hjelpe til med å bygge organisasjoner og vise hvordan man får engasjert grasrota, slik at partiene får bredde.
- I de ferske demokratiene er partisystemet svakt. Det er spesielt viktig å lære folk hvordan man lager partier basert på sak, slik at man ikke grupperer seg langs geografiske og etniske skillelinjer, sa Frafjord Johnson.
Flere av representantene var inne på at det ikke bare er norske politikere som skal ut og misjonere, men at en god porsjon ydmykhet er godt å ha med i arbeidet. Lokal kultur og historie må man ta hensyn til når man hjelper andre.
- Ydmykhet er nok viktig, men en skal heller ikke kjøpe argumenter som at demokrati passer ikke i vår kultur eller vi er ikke modne for flerpartisystem. Det er nemlig argumentene mange toppolitikere i diktaturer bruker mot demokratisering, sa Frps Morten Høglund.