Sylvi Listhaug (t.v.) får ingen gratulasjoner fra Ap-leder Jonas Gahr Støre (i midten) for at hun får ny jobb som eldreminister. Han er kritisk til politikken hun førte som eldrebyråd i Oslo og til at hun kommer inn i varmen igjen bare ett år etter at hun måtte gå av. Til høyre skimtes SV-leder Audun Lysbakken. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Listhaug får ingen gratulasjon fra Støre

Arbeiderpartiets leder er kritisk, Rødt-lederen mener V og KrF opptrer som dørmatter for Frp, mens KrF-lederen skryter av Sylvi Listhaug, som i dag ble tatt inn igjen i regjering. 

– Jeg er kritisk til at Erna Solberg velger å gjenoppnevne Sylvi Listhaug som statsråd i sin regjering, bare ett år etter skandalen som førte til at hun måtte trekke seg som justisminister fordi hun ikke hadde tillit i Stortinget. Utnevnelsen må enten bety at Listhaug har tatt kritikken til seg, eller at Solberg har blitt presset til å ta henne inn i regjering, sier Støre i en kommentar til at Listhaug fredag ble utnevnt til eldre- og folkehelseminister.

Listhaug måtte gå av etter en Facebook-post der hun anklaget Ap for å være mer opptatt av å beskytte terroristers rettigheter enn nasjonens sikkerhet. Støre stiller spørsmål ved statsminister Solbergs vurdering når hun er inne i varmen igjen.

– Listhaug måtte trekke seg som justisminister i en sak der hun som justisminister skapte frykt og utrygghet, i en jobb der ansvaret er å gi innbyggerne trygghet, sier Støre.

Minner om KrFs løfter

Da Listhaug gikk av, var det etter betydelig press fra Kristelig Folkeparti, som kunne ha felt hele regjeringen ved å stemme for et mistillitsforslag. Støre svarer slik på hva han tenker om at KrF nå sitter i samme regjering som Listhaug:

– KrF lovet sine velgere å ikke å gå i regjering med Frp og var i fjor avgjørende for at Listhaug måtte trekke seg. Jeg forstår godt at det spørsmålet reises, sier Ap-lederen.

Han mener Listhaug nærmest trakk tilbake beklagelsen hun ga til Stortinget i boka den omstridte Frp-nestlederen ga ut i fjor høst. Han konstaterer likevel at denne saken ble avsluttet fra Aps side da Listhaug gikk av i mars i fjor.

– Nå forholder vi oss til henne som en statsråd med ansvaret hun får. Spørsmålet om egnetheten må gå til Solberg, sier han.

– De eldre fortjener noe annet

Ap-lederen er også kritisk til jobben den ferske eldreministerens gjorde da hun var byråd for helse, eldreomsorg og sosiale tjenester i Oslo fra 2006 til 2011.

– Mye er ugjort i eldrepolitikken med denne regjeringen. Da Listhaug hadde ansvar for eldrepolitikken i Oslo kommune, la hun ned mer enn 300 sykehjemsplasser, etterlot seg et stort vedlikeholdsetterslep og avviklet kjøkkenet på sykehjem og erstattet det med et storkjøkken som skulle masseprodusere mat til de eldre. Landets eldre fortjener en helt annen politikk enn dette, sier Støre.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier erfaringene fra Oslo viser at Sylvi Listhaug ikke er kvalifisert for å styre eldrepolitikken.

– Sist gang Sylvi Listhaug styrte eldrepolitikken, endte det i mistillit. Det vet folk i Oslo. Det er mindre kjent ute i landet, men Listhaug var eldrebyråd. Hun var ansvarlig for den største skandalen i Oslos eldreomsorg noen gang, nemlig sykehjemsskandalen i Spania, sier han.

- Dørmatte for Frp

Moxnes mener Listhaugs comeback viser at hun er en dyktig karrierebygging, og at det først og fremst blir et problem for statsminister Erna Solberg at hun tar henne inn igjen i regjering.

– For det andre så viser dette at Venstre og Høyre opptrer som dørmatter for Frp. KrF var klare for å felle denne regjeringen på bakgrunn av det Listhaug uttalte for et år siden, og nå er det åpenbart helt greit for dem at hun går inn i regjeringen.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ber statsrådene om å sørge for et konstruktivt samarbeid etter at Sylvi Listhaug er tatt inn i regjering igjen.

Ropstad sier at Listhaug har bidratt til debatter som har skapt sterke reaksjoner i KrF.

– Dette kom også til syne i Stortinget i fjor. Jeg forventer at alle statsrådene fremover vil arbeide for å sikre at vi har tillit og godt samarbeid med de fire flertallspartiene på Stortinget, sier Ropstad, som sier han har hatt et konstruktivt samarbeid med Listhaug, blant annet i regjeringsforhandlingene på Granavolden.

Ropstad skryter av Listhaug

Ropstad skryter av Listhaug og sier hun vil jobbe hardt for landets eldre.

– Listhaug har nå fått ansvaret for å realisere regjeringens politikk innen eldre- og folkehelseområdet. Jeg vil jobbe sammen henne om å gjennomføre regjeringens eldrereform, som skal bidra til at eldre kan mestre livet lenger, og ha en trygg og aktiv alderdom, sier han.

Statsminister Erna Solberg sier hun har tatt opposisjonspolitikerne på ordet når hun nå har gitt Frp-nestleder Sylvi Listhaug regjeringscomeback.

– Det ble aldri uttrykt formell mistillit mot Listhaug i Stortinget. Jeg vil minne om at opposisjonspolitikere som Jonas Gahr Støre sa at det kunne unngås om Listhaug fikk et annet fagområde. Jeg har tatt opposisjonen på ordet, og har gitt Listhaug et annet område, sa statsminister Solberg under en pressekonferanse om statsrådsskiftet i statsministerboligen.

- Frp ønsket statsrådbytte

Solberg la ikke skjul på at Listhaug-comebacket skjer etter initiativ fra Frp.– Det er Frp som spør om å få skifte sine statsråder. Det er et initiativ fra Frp. Det har vært utfordrende for dem at begge deres nestledere har vært utenfor regjeringen, og det har vært litt krevende for måten regjeringen jobber på, sa Solberg.

Som eldre- og folkehelseminister får Listhaug blant annet ansvaret for å sette eldrereformen «Leve hele livet» ut i livet.

– Reformen er ekstremt viktig. Den skal sørge for at eldre får bestemme selv og blir sjefer i eget liv. De skal få velge maten sin selv. Eldre skal ikke bare overleve, men leve livet helt til det siste, sa Listhaug, da hun mottok nøkkelen til statsrådskontoret fra Åse Michaelsen (Frp).

(©NTB)