Nyheter
Fauske kommune sier opp Storebrand
Fauske har lenge vært Storebrands flaggskip i nord. Nå vraker kommunen det private forsikringsselskapet med brask og bram. En strid om utbetaling av yrkesskadeerstatning kan ende i retten.
Saken er svært ubeleilig for Storebrand, som jobber hardt for å komme inn på markedet for pensjonsforsikringer i kommunene. Her ligger det verdier for til sammen 4,5 milliarder kroner. Kommunal Landspensjonskasse (KLP) har i dag pensjonsforsikring for 65 prosent av de ansatte i kommunene.
Jostein Nymo ble utsatt for yrkesskade under arbeid for Fauske kommune i 1993, men Storebrand vil ikke utbetale millionerstatningen. Forsikringen dekker ikke dette ansvaret, mener Storebrand.
- Jeg oppfordrer samtlige kommuner som har sine forsikringer i Storebrand til å gå igjennom sine forsikringsvilkår. Det som står i firmaets skrytebrev om at deres forsikringer dekker alle ytelser i henhold til Hovedtariffavtalen, viste seg ikke å stemme for Fauske kommune, sier rådmann Birger Schølberg til Kommunal Rapport.
Fauske kommune har foreløpig betalt deler av erstatningen til Nymo, men dersom ikke Storebrand punger, ut vil kommunen gå rettens vei.
- Støynivå ikke avgjørende
Bjarne Refsnes, leder for offentlig sektor i Storebrand, sier selskapet ikke kan «drive erstatningsutbetaling etter støynivå».
- Det hadde vært langt enklere for oss å utbetale erstatningen enn å ta en rettssak. Men det ville skapt vilkårlighet i utbetaling av denne type erstatninger, sier han.
Refsnes innrømmer at dette ikke er noen heldig sak for Storebrand, men understreker at selskapet har gått igjennom saken opp til flere ganger. Hver gang har man konkludert med at saksbehandlingen har vært korrekt. Refsnes ønsker ikke å gå konkret inn i vurderingen i denne saken av hensyn til arbeidstakeren.
Refsnes mener saken dreier seg om hvem som skal vurdere en yrkesskade. Fram til 9. juni i år var det forsikringsselskapet som skulle vurdere om det forelå yrkesskade. 9. juni inngikk KS og Norsk Kommuneforbund en protokoll der det heter at Rikstrygdeverkets avgjørelse skal legges til grunn for godkjenning av yrkesskade.
Ikke tilbakevirkende kraft
- Det er helt opplagt at denne protokollen ble inngått for å løse Fauske-saken og en parallell sak KLP har i Tingvoll kommune. I begge tilfeller bestrider selskapene trygdelegens avgjørelse. Den omstridte skaden i Fauske oppsto før 9. juni i år. Som kjent har verken avtaler, lover eller regler tilbakevirkende kraft. Det er derfor ikke trygdelegen, men Storebrand som skal avgjøre om dette er en yrkesskade, sier Refsnes.
Han mener protokollen mellom partene er en ulykke for dem som har krav på yrkesskadeerstatning, og at det vil ta mye lengre tid å få vurdert en yrkesskade hos trygdeetaten enn hos selskapene.
Bjarne Refsnes i Storebrand sier det hadde vært enklere for selskapet å utbetale erstatning enn å ta en rettssak, men holder fast ved at saksbehandlingen i Fauske-saken er korrekt.