Statsminister Erna Solberg deltar onsdag og torsdag på migrasjonsmøte med europeiske og afrikanske land i Maltas hovedstad Valletta. Arkivfoto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke

Erna sier blankt nei til å hjelpe Sverige

Sverige takler ikke lenger flyktningstrømmen, sier statsminister Erna Solberg (H), men hun avviser kontant å avlaste nabolandet, skriver Dagens Næringsliv.

Onsdag i forrige uke ba Sveriges statsminister Stefan Löfven om hjelp fra naboland til å ta imot noen av flyktningene som har kommet til Sverige.

Han innrømmet at landet har kommet i en «anstrengt situasjon», med 10.000 nye asylsøkere til Sverge bare i forrige uke.

Nå gir statsminister Erna Solberg et krystallklart svar tilbake:

– Vi har mer enn nok flyktninger selv. Det er de andre landene som må ta unna, sier hun på spørsmål fra Dagens Næringsliv om det er naturlig for Norge som nabo å avlaste Sverige med noen titusener.

Solberg omtaler tilstrømningen Norge opplever i dag som «masseimmigrasjon».

Den svenske regjeringen regner med å måtte bruke 29 milliarder ekstra neste år på å takle flyktningstrømmen, og oppimot 190.000 asylsøkere vil komme i år.

Mottak settes i brann og mottaksapparatet er delvis brutt sammen.

Solberg er klar på at svenskene har tatt imot for mange.

– Jeg opplever at de er over bristepunktet, og det innrømmer politikerne selv. Personlig mener jeg de tok inn for mange før de innså det, sier hun.

– Er det noe jeg lærte som minister på asylfeltet, er det at signaler er viktige Den samme effekten så vi med de 8.000 flyktningene i vår. «Åpne våre hjerter» kan skape uforutsette bølger, sier hun.

(©NTB)