- Dårlig distriktsprofil, mener Venstre-ordfører

Kautokeino-ordfører Anton Leier Dahl er skuffet over Venstre. Finnmark-delegasjonen fikk ikke gjennomslag for ett eneste forslag til bedre distriktsprofil.

Finnmark Venstre gikk hardt ut da forslaget til nytt partiprogram lå på bordet. Fylkeslaget truet med å boikotte valgkampen dersom ikke programmet ble bedre. Etter landsmøtet er Kautokeino-ordfører Anton Leier Dahl fortsatt skuffet.


- Venstre er blitt veldig urbant. Distriktsprofilen i programmet er for svak, mener Dahl.


Det største nederlaget for finnmarksbenken var at landsmøtet sa nei til at nye, statlige arbeidsplasser i større grad skal brukes som virkemiddel for å sikre bosettingen i hele landet.


- Vi opplever fraflytting. Nye arbeidsplasser kan bøte på dette, mener Kautokeino-ordføreren.


De samepolitiske merknadene ble derimot varmt mottatt. Det er godt å ta med hjem når stemmefisket starter på Finnmarksvidda.


«Forsvarsvegring»
Men det er ikke bare Venstres distriktspolitikk som frembringer bekymringsrynker hos Kautokeino-ordføreren.
- Diskusjonen om et troverdig totalforsvar er ikke troverdig. Norge har bygd ned Forsvaret. I Indre Finnmark finnes det ikke én stasjon, ikke én forlegning igjen, sukker han.
- Men hvem er fienden etter Murens fall?
- Det kommer an på hvordan man definerer fiender. Da Forsvaret var stasjonert i Finnmark ble spenningsnivået redusert, også innenfor Norges grenser. Samenes forsvarsvilje er lavere nå, og da synker fellesskapsfølelsen mellom storsamfunnet og samene, sier Anton Dahl.
Han synes å merke en temperaturheving i debatten om retten til land og vann og frykter hva som vil skje om konflikten tilspisses.


Sosial uro
Den økende sosiale nøden på den russiske siden av grensen bekymrer også Dahl.
- Den dagen 1,5 millioner sultende russere på Kola begynner å røre på seg, har vi ikke noe å stille opp med. Dette er også en del av totalforsvaret, mener han.
- Mener du at det er fare for finnmarkingenes sikkerhet?
- Nei, så sterkt vil jeg ikke si det. Men dersom en menneskestrøm plutselig setter seg i bevegelse, får vi problemer. Dette er oppfatninger som forsvarsfolk jeg har snakket med, deler. Venstre er dessverre ikke alene om å være politisk bevisstløs i forhold til disse spørsmålene, sier Kautokeino-ordføreren.

- Venstre er blitt veldig urbant, mener Kautokeino-ordfører Anton Leier Dahl.

Skrevet av: Kommunal Rapport

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.