Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Norskspråklige kan bli minoritet i Oslo-skolen

Ved 58 av 136 grunnskoler i Oslo er norskspråklige elever i mindretall, viser tall fra Utdanningsetaten i Oslo kommune.

I 2000 hadde 31 prosent av elevene i Oslo minoritetsbakgrunn. Ti år senere er andelen 40 prosent. Andelen minoritetsspråklige elever i Oslo-skolen har vokst med ett prosentpoeng årlig, noe som betyr at elevene med norsk som morsmål vil være i mindretall i Oslo i 2021 om økningen fortsetter som i dag, skriver VG.

Skolebyråd Torger Ødegaard (H) erkjenner at det ikke er ideelt at stadig flere Oslo-skoler får et flertall av elever med etnisk minoritetsbakgrunn.

– Det er ikke ideelt med skoler som har 80-90 prosent elever med etnisk minoritetsbakgrunn. Men vi lever ikke i en ideell verden. Vi vil gjøre noe med det vi kan få gjort noe med, sier Ødegaard til VG. Han understreker at en elev er en elev, uansett bakgrunn.

Jan Bøhler, leder i Oslo Ap vil ha en nedre grense på hvor få norskspråklige elever det skal være på hver skole.

– Vi bør sikre minst en firedel etnisk norske elever på hver skole. Noe særlig lavere bør det ikke ligge hvis vi vil at norsk språk og kultur skal være fellesnevneren, sier han.

– Vi kommer raskt dit at minoriteten blir majoritet, hvis vi ikke har en aktiv politikk for å sikre en god miks blant elevene, sier Bøhler.

Han foreslår at skolegrensene justeres, slik at skolene får elever fra mer sammensatte boligområder. I tillegg vil Bøhler ha regler for å sette sammen klasser slik at ingen etnisk gruppe blir for dominerende. Bøhler tror etnisk norske foreldre vil godta tiltakene. Han understreker at Ap ikke ønsker bussing av elever fra vest til øst eller innen bydeler.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.