Nyheter

Hard asfalt på Bergens vestkant

LODDEFJORD: Kafé Kåre er livet til Kim Dani Skår (15) etter skoletid. Her jobber han gratis, møter venner og spiller PlayStation. Ungdomskafeen gir ungdom i den beryktete bydelen et sted å være.

På denne onsdagskvelden lager Kim Dani kaffe og saft og tenner stearinlys på bordene på ungdomskafeen i Loddefjord.

Foreløpig er det tomt. Kim Dani kikker ut av vinduet på skaterampene på plassen utenfor. De er fulle av snø nå. Om sommeren skater han nesten daglig. Han har vært med på å bygge rampene og sørge for asfaltering. Nesten 100.000 kroner har Skår og skaterne skaffet ved å sende søknader. De har selv stått for anbudsrunden.

- Vi skal søke om mer penger til sommeren for å utvide og få dem ferdige. Jeg har bodd her i Loddefjord nesten hele livet. Det er helt greit her hvis du kommer inn i det rette miljøet. Alle er med alle, sier han.

Jobben på kafeen er en frivillig sak. Kim Dani får ikke noe for det. Det er heller ikke mye å tjene på toast, nudler, saft og kaffe. Akkurat i dag er det ikke mye action, i hvert fall ikke ennå. Men tidligere har de hatt både konserter, filmkveld, poesikveld og spillkvelder.

Kafé Kåre ligger i aktivitetshuset Elvatun, vegg i vegg med kjøpesenteret Vestkanten. I Elvatun er det både øvingslokaler og lydstudio som brukes av lokale band. Kristelig bibelskole driver ungdomsklubb og lokker med vafler. Kulturfestivalen L@x og ungdomsrådet bruker huset som møtelokaler.

Fra Loddefjord til Vestkanten

Da Loddefjord ble bygget på syttitallet, må planleggerne ha vært fraværende i timene i estetikk. Høyblokkene er betydelig rehabilitert i det siste, men de er likevel ikke noe skue for øyet i spyrosa og lys lilla. I tillegg fant noen på å plassere en stor andel av byens sosialboliger i bydelen. Det var det samme som å be om bråk. Og bråk ble det. Problemene hopet seg opp. Kriminalitet og vold var dagligdags. Rusmiljøet vokste. De som var aktive rekrutterte nye fra stamplassen sin et snøballkast fra Sandgotna ungdomsskole. Til slutt torde ingen å si at de kom fra Loddefjord. Det måtte et badeland, et kjøpesenter, flere ildsjeler og mye tverrfaglig samarbeid til for å endre på dette.

Da Stor-Bergen boligbyggelag skulle bygge nytt kjøpesenter i Loddefjord, tenkte man på bydelens image. Derfor ble kjøpesenteret hetende Vestkanten. Med senteret fulgte et markedsbudsjett. 1,5 millioner kroner ble brukt på lag og organisasjoner i nærmiljøet for å bedre forholdene i bydelen.

Samtidig bestemte bydelen, politi, frivillige, organisasjoner og næringsliv seg for å innlede et samarbeid. Stiftelsen MO-LA ble startet. MO-LA står for Meningsfull oppvekst i Laksevåg (Loddefjord ligger i Laksevåg bydel). Dette har blitt en handlingsorientert og ubyråkratisk organisasjon der pengene til gode tiltak sitter løst.

Gode spleiselag

Ola Martin Rongved er en av ildsjelene i bydelen. Han er ansatt i Stor-Bergen Boligbyggelag og jobbet tidligere som markedssjef på Vestkanten. Nå arbeider han med planlegging i bydelen, er med i MO-LA og er sentral i Lions i bydelen.

Rongved driver med ungdomsarbeid både i påske- og sommerferie. Han kjenner de fleste og går ikke av veien for å tigge penger til gode formål. Når han snakker, går det i hundre.

- Skal vi få til noe, må alle delta. Det er ikke så nøye om det er et offentlig eller et privat ansvar. Lions låner gjerne ut både utstyr og hytter eller bidrar med penger. Da vi arrangerte «Sommer i Bergen Vest» og trengte turklær, fikk vi det fra Haakonsvern. Både forsvaret, forsikringsselskaper, brannvesenet og politiet deltar og bidrar, sier Rongved.

- Samarbeidet i er forankret i toppledelsen hos alle samarbeidspartnerne. Dette er nok en av suksessfaktorene i vårt samarbeid, sier bydelsdirektør George Myhrvold. Laksevåg bydel er blitt foreslått som såkalt Safe Community av FN.

Samarbeid med politiet

Det skorter verken på kreativitet eller tiltakslyst: Takket være prosjektet «Krimfri påske», som er et samarbeid mellom politi, huseiere, idrettslag, forsikringsselskaper og ungdommer i Loddefjord, har det ikke vært noen innbrudd i påsken de siste årene. Ungdommene passer på tomme hus mot en billett til Vannkanten og pizza fra Peppes.

Et prosjekt for skoletrøtte har også MO-LA involvert seg i. Et sjøvettsenter har blitt til på dugnad med disse ungdommene. Hver sommer i sju år har en gruppe ungdommer dratt til Tråastølen på Hardangervidda. Lions eier hytta og Rongved har med seg folk fra lensmannskontoret.

- Hei Ola, sier ungdommen når de ser meg på senteret. Jeg har hatt dem med på fjellet og derfor viser de respekt. Det blir ikke tagging og hærverk av sånt, forsikrer Rongved.

Trond Andersen er tidligere rusmisbruker med oppvekst i Loddefjord. Nå er han miljøleder ved ettervernssenteret Albatrossen. Andersen mener Loddefjord har klart å snu den negative trenden.

- Jeg har ikke alltid likt politiet, men de har gjort en skikkelig jobb her. Ildsjeler som kjenner miljøet drar mye av lasset. Vestkanten og Stor-Bergen Boligbyggelag har bidratt med midler som har gjort det mulig og få til ting. Det tverrfaglige arbeidet har gjort det mulig å fange opp problemer på et tidlig tidspunkt, og å gjøre noe med dem. Det er fortsatt sosiale problemer og et rusmiljø, men MO-LA gjør noe for å hindre at problemene sprer seg, sier Andersen.

Byrådsleder Monica Mæland (H) mener det står stor respekt av det arbeidet som er gjort i Loddefjord for å bedre bydelens rykte.

- De har klart å løfte bydelen. Det har blitt et godt sted å bo. De har jobbet med dette på riktig måte. Andre bydeler og kommuner har mye å lære av Laksevåg bydel. Nettopp det tverrfaglige arbeidet vil vi ivareta selv om vi kutter i bydelsadministrasjonen, sier Mæland.

Rongved og Andersen har en klar melding tilbake til rådhuset: - Det nytter ikke å sentralisere ungdomsarbeid.

Jenter og gutter i hver sin verden

Ungdomsrådet i Loddefjord har møte på Elvatun. De er representanter fra elevrådene på skolene i bydelen. Dette er jentenes verden. Av en eller annen grunn er det bare to gutter som er medlem av ungdomsrådet, men de er ikke tilstede i dag. Jentene planlegger fotballcup og ungdomsdiskotek. Bente Fedreheim fra kulturkontoret er eneste voksne på møtet.

Gjengen som inntar Kafé Kåre består av gutter fra videregående og jenter fra ungdomsskolen. Kim Dani kjenner en av jentene, Maria, men hun hilser ikke nå som hun er sammen med de eldre guttene. Guttene skal spille «Need for Speed - Underground» på PlayStation. Jentene er passive tilskuere til råkjøringen på tv-skjermen. Først når guttene går utenfor for å treffe noen kompiser, slipper Maria Opsahl og Julie Arntsen til ved tv-spillet. Det er godt dette ikke er virkelig bilkjøring. Bilene skjener fra veikant til veikant på tv-skjermen. Hadde jeg ikke prøvd selv eller visst bedre, kunne jeg trodd at sjåføren var påvirket av annet enn saft. Maria spiller mot Kim Dani, som vinner overlegent. På tv-spill er det gutta som ruler.

Laksevåg bydel - noen tall

Innbyggere: 35.950 (2002)

Ungdom under 19: 9.329 (26%) (2002)

Grunnskoler: 12

Spesialskoler: 1

Enslige forsørgere: 1.316 (7%) (1998)

Ikke-vestlige innvandrere: 2.225 (6%) (2002)

Arbeidsledige av andelen yrkesaktive: 4% (2001)

Innbyggere med utdanning ut over videregående skole: 21% (1999)

Inntekt: ca. 225.000 kr (2000) gjennomsnittlig bruttoinntekt per person

Kilde: SSB og bergen kommune

Skrevet av: Siri Baastad

Powered by Labrador CMS