Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Illustrasjonsfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ber regjeringen utsette omsorgsforsøk

– Regjeringen bør avblåse forsøket med statlig finansiert omsorg, justere opplegget og invitere kommunene til nytt forsøk fra neste år. Det mener varaordfører Bent Moldvær (Frp) i Tønsberg – den tolvte kommunen som forlater forsøket.    

– I utgangspunktet skulle det være 20 forsøkskommuner. Tønsberg var den største av de sju som var igjen. Når også vi trekker oss, er det bare seks. Da er forsøket blitt så barbert, at det er

Forsøk med statlig finansierte omsorgstjenester

Treårig forsøk igangsatt i sju kommuner fra 1. mai i år

Hensikten er å se om statlige kriterier og statlig finansiering gir mer likeverdige tjenester på tvers av kommunegrenser og en riktigere behovsdekning

18 kommuner søkte om å delta, og alle fikk tilbud om å være med i forsøket, som var planlagt for inntil 20 kommuner

11 kommuner trakk seg før forsøket ble igangsatt, de aller fleste av økonomiske årsaker

6 kommuner er igjen etter at Tønsberg trekker seg

De seks gjenværende er Hobøl, Lillesand, Os i Hordaland og Stjørdal (forsøksmodell A), Selbu og Spydeberg (modell B).

Forsøkskommunene får i forsøksperioden et trekk i rammetilskuddet, som tilsvarer deres omsorgsutgifter i 2015. De får dette tilbake som statlige tilskudd øremerket omsorgstjenester, med et statlig påslag.

Finansieringsordningen er tilpasset kommuner som vil øke sine omsorgsutgifter i forsøksperioden. Kommuner som vil redusere omsorgsutgiftene, vil tape.

 

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.