Nyheter

Vasker ikke før skoavtrykk synes i skitten

Skolekorridorene skal ikke vaskes før skoen setter avtrykk i skitten, og rom som ikke brukes mer enn tre timer i uka skal ikke vaskes, heter det i Bergen kommunes nye standard for renhold.

Rådmann Jan Refseth lover rene Bergen-skoler, selv om kommunen skal spare 35 millioner kroner på renholdet.

Bergen kommune har nylig innført nye standarder på renhold som skal gi en innsparing på 35 millioner kroner. Samtidig vil kommunen bruke 50 millioner kroner på å bedre inneklimaet.

I løpet av én time skal renholderne vaske 200 kvadratmeter, mot 155 kvadratmeter tidligere. Pulter, hyller, trapper og toaletter er jevnt fordelt på denne flaten.

– Det er blitt veldig travelt og grådig stressende. Du forsøker jo å komme over alt sammen, men det går ikke. Dette må gi skitnere skoler, sier renholder Marit Monsen på Kringlebotn skole til Bergens Tidende.

Standard som i Oslo

Bergens nye renholdsstandard innebærer ikke bare at det skal vaskes flere kvadratmeter pr time, men også at det kun skal vaskes ved behov. Samtidig skal det være like rent som før.

– Hvordan lar dette seg gjøre, rådmann Jan Refseth?

– Detaljene på den enkelte skole har jeg ikke gått inn i. Bergen har ikke fulgt utviklingen på renholdsfronten, som gir økt vaskekapasitet med nye hjelpemidler. Vi har sett på hva som er standarden i Oslo og lagt oss omtrent på det nivået, sier Refseth til Kommunal Rapport.

– Men hva er vitsen med å spare 35 millioner kroner på renhold, samtidig som det skal brukes 50 millioner kroner på inneklimaet. Er ikke renhold viktig for inneklimaet?

– Programmet for å bedre inneklimaet går som fastsatt. Det dreier seg mye om bedre ventilasjon, nytt gulvbelegg og riktig maling. Det er klart det er en sammenheng mellom renhold og inneklima, men vi mener at den nye renholdsstandarden ikke vil gi dårligere inneklima, sier Refseth.

Refseth er prosjektansvarlig for «Omstilling 2001», som skal frigjøre 275 millioner kroner i økt produktivitet og innsparinger. Nye standarder for renhold er en del av dette.

Skrevet av: Siri Baastad

Powered by Labrador CMS