Nyheter
Sykepleier tilkjent overtid for bijobb i kommunen
Et knapt flertall i Høyesterett har avgjort at en sykepleier skal få overtidsbetalt for deltidsjobbing utover hel stilling. Dommen er prinsipielt viktig, men vil trolig ikke utgjøre noe problem for Kommune-Norge, mener KS.
Sykepleieren, som arbeidet i Oslo kommune, får dermed etterbetalt over 100.000 kroner, samt morarenter, og saksomkostningene blir dekket. Saken har gått for rettsapparatet siden 1994.
Flere stillinger
Ved siden av heltidsstilling som sykepleier hadde mannen en halvtidsstilling som avdelingsleder ved en annen etat i kommunen, før han senere påtok seg vakter ved Akuttetaten. Oslo kommune prosederte på at mannen frivillig og på eget initiativ hadde påtatt seg ekstraarbeid ut over arbeidet i sin hovedstilling. Subsidiært mente kommunen at ekstraarbeidet ikke er overtidsarbeid etter arbeidsmiljølovens definisjon, fordi det er utført for en annen arbeidsgiver enn for hovedstillingen.
Sykepleieren hevdet derimot at alt arbeid som overstiger alminnelig arbeidstid kan regnes som overtid. Rettens flertall ga mannen medhold. Dommen viser at det er arbeidsgivers ansvar å vite hvor arbeidstakeren jobber, selv om dette foregår i forskjellige virksomheter i kommunen.
Forhandlingssjef Lars Haukjem i KS mener dommen ikke vil berøre kommunene i noen særlig grad.
- I den grad dette er et problem, er det et storbyproblem eller et problem i de største kommunene der tjenestene er desentralisert, sier han.
Personalsjefer og pleie- og omsorgssjefer Kommunal Rapport har vært i kontakt med bekrefter dette.
- Dette har vi strammet inn for flere år siden. I Bærum er det ikke anledning å ta ekstravakter ved andre institusjoner ut over hel stilling, sier personalsjef Kjell Skovholt til Kommunal Rapport.
Han ser likevel at det er mulig at dette kan forekomme, men tror ikke det er utbredt verken i Bærum eller andre storkommuner.