Nyheter
Regner med renteøkning
Nesten to av tre kommuner har tatt høyde for renteøkning i budsjettene sine. Halvparten av lånene har flytende rente.
Det viser en undersøkelse Kommunal Rapport har gjort blant et tilfeldig utvalg kommuner. 62 prosent av dem som svarte, oppgir at de har tatt høyde for renteøkning, mens 34 prosent har budsjettert med samme rentenivå som i dag.
Ifølge svarene vil kommunene velge litt mer flytende rente i år enn tidligere. «Aldri mer fastrente!» kommenterer en kommunekasserer i undersøkelsen. 35 prosent vil øke andelen av lån til flytende rente, mens 22 prosent vil ha mer fastrente. Hos de kommunene som har svart, fordeler lånene seg ganske likt mellom flytende og fast rente i dag.
Bundet i Trondheim
Trondheim er en av kommunene som har svært mye lån til fast rente. 84 prosent av lånemengden er bundet, med en gjennomsnittlig bindingstid på drøyt tre år. Akkurat nå er det veldig dårlig økonomi for kommunen.
- Begrenset økonomisk handlingsrom gjør det viktig å unngå for rask vekst i renteutgiftene dersom rentene stiger, kommenterer rådgiver Tore Gotaas i finans- og regnskapstjenesten.
Bamble kommune har bundet nesten like stor andel av sine lån som Trondheim, men ifølge økonomikonsulent Bodil Ann Guribye er planen å gå mer over til flytende rente.
- Vi har budsjettert med samme rentenivå, men har avsatt en finansbuffer som er ment å dekke svingninger, forteller hun.
Null binding
Skiptvet kommune har bundet omtrent en tredjedel av sine lån, og vil gå enda mer over til flytende rente i år, ifølge økonomisjef Kjell Liborg. Kommunen har tatt høyde for en renteøkning på 0,5 prosentpoeng.
Flere kommuner har plassert alle lån til flytende rente. En del av disse er kommuner som også har mye penger på bok.
- Kommunen har mer midler plassert enn den har i innlån. En renteøkning vil derfor ikke være utelukkende negativ, forteller Bernt Furnes, økonomisjef i Marnardal kommune.
Avdelingsdirektør Knut A. Meier i Kommunekreditt anbefaler kommunene å la renta flyte og heller budsjettere med fastrentenivået. Forutsetningen er at en rentegevinst settes av til et bufferfond. Fastrente er en ren forsikringspremie, og det er bedre å betale den til seg selv, mener Meier.
Kommunenes lån: |
Ut fra det du vet i dag, hva er det mest sannsynlige kommunen kommer til å gjøre i 2005?
Beholde fordelingen mellom fast og flytende rente 37%
Øke andelen lån med flytende rente 35%
Øke andelen lån med fast rente 22%
Vet ikke 6%
Hvilke forutsetninger ligger til grunn for de flytende lånene i 2005-budsjettet?
Tatt høyde for renteøkning 62%
Samme rentenivå som nå 34%
Vet ikke 4%
Hvor stor andel av lånemengden er til bundet rente?
0-20 prosent 37%
21-40 prosent 28%
41-60 prosent 24%
61-80 prosent 12%
81-100 prosent 1%
Undersøkelse blant 108 tilfeldig utvalgte kommuner. Antall svar: 68. Svarprosent: 62. Undersøkelsen er foretatt i februar måned.