Nyheter
Differensiert arbeidsgiveravgift i fare
Ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift må kanskje oppheves i ett år. Det kan bli resultatet dersom Stortinget endrer regjeringens forslag til ny soneinndeling.
– Vi er ydmyke overfor Stortinget, som skal fastsette den endelige inndelingen i soner, sier statssekretær Olav Ulleren. |
EFTA-domstolen har fastslått at dagens opplegg for arbeidsgiveravgiften er ulovlig og må endres. Norge er forpliktet til å følge opp protokoll 3 til overvåknings- og domstolsavtalen. Ifølge den må EFTAs overvåkningsorgan, ESA, godkjenne den nye ordningen før den kan iverksettes. Blir prosessen forsinket, kan derfor den differensierte arbeidsgiveravgiften rett og slett måtte oppheves inntil ESA har gjort seg ferdig.
Regjeringen og Stortinget står ikke fritt til å bestemme hvilke og hvor mange kommuner som kan få redusert avgift, framholder kilder i ESA overfor Kommunal Rapport. Blir det konflikt, vil ESA kanskje sette i gang en større undersøkelse, det kan ta et helt år.
– Jeg kan ikke si om vi da må oppheve hele ordningen med differensiert avgift inntil ESAs forhåndsgodkjenning foreligger, eller om vi kan fortsette dagens ordning, sier statssekretær Olav Ulleren i Kommunal- og regionaldepartementet.
Han bekrefter at det er helt uaktuelt å la noen kommuner få lavere avgift før ESA har godkjent det. Regjeringen har foreslått at 39 kommuner skal få redusert avgift og 14 kommuner høyere avgift. Godkjenningen fra ESA må være klar før statsbudsjettet legges fram 4. oktober. Nå arbeider de 14 kommunene for at Stortinget skal endre kartet.
– Vi er ydmyke overfor Stortinget, det er de som skal fastsette den endelige inndelingen i soner. Men vi må selvsagt gjøre Stortinget oppmerksom på det problemet vi har i forhold til ESA, sier Ulleren.
I et brev til Samnanger kommune skriver kommunalminister Odd Roger Enoksen at de har fått klare signal fra ESA om at det er vanskelig å utvide virkeområdet i forhold til det forslaget regjeringen har lagt fram. «Vi har altså i stor grad vore i ein situasjon der vi har sett det som naudsynt å ta ut nokre område til fordel for andre,» står det i brevet.
Etter det Kommunal Rapport erfarer, foreslo fagavdelingen i departementet at flere enn de 14 kommunene skulle omplasseres til sonen med høyeste avgift. Regjeringen var i sluttfasen av samtalene med ESA svært opptatt av å få maksimal ramme for kommuner som kunne tas med.
TransportkostnaderDifferensiert arbeidsgiveravgift er statsstøtte, den kan bare gis som delvis kompensasjon for ekstra store transportkostnader. Likevel er det rene distriktspolitiske målsettinger som ligger bak det «avgiftskartet» regjeringen har lagt fram. Opplysninger om transportkostnader brukes bare for å sjekke at kartet er lovlig: De reduserte avgiftene kan ikke utgjøre mer enn merkostnadene til transport.
I tillegg til politisk skjønn er kartet også basert på statistiske opplysninger som summeres opp til en indeks for hver kommune. Det gjelder blant annet inntekt pr innbygger, folketallsutvikling, arbeidsløshet og avstander til større tettsteder og byer.
– Jeg kan bekrefte at slike indekser ligger i bunn, men kartet er helt klart basert på distriktspolitiske vurderinger, sier statssekretær Olav Ulleren.
I tillegg til nytt kart over avgiftssonene, har Finansdepartementet lagt fram et forslag til nytt regelverk.