Hvaler kommune ville gått med store underskudd uten eiendomsskatten. Her er ordfører Eivind Borge (Frp). Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Hvaler kommune ville gått med store underskudd uten eiendomsskatten. Her er ordfører Eivind Borge (Frp). Foto: Magnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Nær halvparten i minus uten eiendomsskatt

Selv i knallåret 2016 ville nesten halvparten av kommunene drevet med underskudd om det ikke hadde vært for eiendomsskatten. Sjekk skattekartet her.

I 2016 var det over 360 av landets kommuner som krever eiendomsskatt. Det utgjør 12,3 milliarder kroner i inntekt, ifølge SSB.

190 kommuner ville hatt et netto driftsresultat i minus i fjor, om det ikke var for disse inntektene. I 2014 ville hele 306 kommuner gått i minus om eiendomsskatten ikke fantes.

Eiendomsskatten har økt med 9 prosent i Kommune-Norge fra 2015 til 2016. Ifølge Frp nasjonalt er den unødvendig. Kommuner kan bli mer effektive. De trenger egentlig ikke eiendomsskatten, ifølge partiet.

LES OGSÅ: Rusa på eiendomsskatt?

Moro skyld?

Frp-ordfører Eivind Borge er nå inne i sin tredje periode som ordfører på Hvaler.

– En kommune henter ikke eiendomsskatt for moro skyld. Det er ingen kommuner som greier å fjerne eiendomsskatten over natten, sier Borge.

– Det er urealistisk på kort sikt å fjerne eiendomsskatten. Kommune-Norge får svært mye av inntektene sine fra eiendomsskatten, sier Ole Henning Nyhus, som er forsker ved Senter for økonomisk forsking AS og PhD-kandidat ved Institutt for samfunnsøkonomi (NTNU).

Hvaler, som er den kommunen i landet med høyest eiendomsskatt på bolig per innbygger, er skatten ikke spesielt populær. Les intervjuet med hytteeier Tony Christensen, som synes kommunen er grådig.

Les mer om eiendomsskatt i dagens ukeavis fra Kommunal Rapport (tilgjengelig via et eget abonnement).