Momsavtalene er svært praktiske, men vi ser at mange i praksis ikke helt vet hva slike avtaler dreier seg om og heller ikke helt forstår forskjellen på de ulike variantene, skriver momsekspertene Jørgen Bull og Peer Sandborg. Ill.foto: Colourbox.com
Momsavtalene er svært praktiske, men vi ser at mange i praksis ikke helt vet hva slike avtaler dreier seg om og heller ikke helt forstår forskjellen på de ulike variantene, skriver momsekspertene Jørgen Bull og Peer Sandborg. Ill.foto: Colourbox.comIll.foto: Colourbox.com
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Momsspalten: Slik bruker du momsavtaler

Utbyggere kontakter ofte kommuner for å få til momsavtaler når det skal bygges vei, vann og avløp – men hva er det egentlig utbyggerne ber kommunen om? Hva innebærer en «momsavtale»?

I sin kjerne går en «momsavtale» ut på at en utbygger slipper å få merverdiavgift som en kostnad ved bygging av vei, vann og avløp (infrastruktur). En viktig «bieffekt» av dette er at kommunen også blir mer attraktiv når utbyggere skal velge hvor de skal bygge.

Momsavtalene er svært praktiske, men vi ser at mange i praksis ikke helt vet hva slike avtaler dreier seg om og heller ikke helt forstår forskjellen på de ulike variantene. Vi skal i det følgende si litt om tre av de vanligste avtaleformene som er akseptert av avgiftsmyndighetene, og hvordan disse fungerer.