Folkevalgt
Vil ha mer politi, men forebygging er viktigst
Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) vil ha mer oppmerksomhet om forebyggende arbeid blant unge.
– I oktober er det omtrent ett år siden du overtok som byrådsleder i Oslo. Hva er du mest fornøyd med å ha fått gjort?
– At vi har klart å ta tak i den største utfordringen byen har. Det er barn og unges oppvekstmuligheter. Vi har klart å satse på skolen, og vi har fulgt opp med å sette bekjempelsen av ungt utenforskap som toppsak i kommunen.
– Hvilke valgløfter har du innsett at blir vanskelig å innfri?
– Jeg håper virkelig å innfri løftene våre, men det blir mer krevende når vi vet at det økonomiske handlingsrommet er kraftig forverret i forhold til hva som var utsiktene for et år siden. Blant annet fordi regjeringen har tatt en halv milliard kroner av Oslos årlige inntekter.
– Hva har du overrasket deg mest?
– Ikke overrasket, kanskje, men jeg har i enda større grad enn før tatt inn over meg samordningsutfordringen i en stor kommune.
– Endringene i inntektssystemet gikk ikke i Oslos favør. Hvor stort problem er egentlig det?
– En halv milliard kroner er mye selv for Oslo. Når vi samtidig vet at andre økonomiske piler også peker i feil retning, blir summen veldig stor. Dessverre står Oslo overfor en stor økonomisk innsparing i årene framover. Med den vanskelige situasjonen som er i Oslo og andre storbyer, burde vi heller fått styrket inntektene i stedet for å få dem svekket. Nå legger regjeringen stein til byrden.
– Et reformvennlig parti som Høyre burde vel være i stand til å omstille kommunen og få frigjort denne summen?
– Jeg skulle ønske vi kunne omstilt for å gi bedre tjenester og ikke overføre midler til andre kommuner.
– Ungdomskriminaliteten er kommet høyere på dagsorden. Hva forventer dere av nasjonale myndigheter her?
– At nasjonale myndigheter prioriterer politiressurser i Oslo slik at de kan jobbe godt forebyggende og ikke bare reagere på hendelser. Jeg forventer også at nasjonale myndigheter finansierer barnevernet i Oslo på samme nivå som for andre kommuner.
– Hva kan kommunen gjøre for å møte utfordringene med ungdomskriminalitet?
– Vi må jobbe godt forebyggende. Derfor har vi nylig satt i gang en satsing på ungdomsskole i levekårsutsatte områder. Vi må sørge for at barn og unge har gode fritidstilbud. Vi jobber med å lage en ordning som skal sikre at barn fra lavinntektsfamilier også kan delta i fritidsaktiviteter på like linje med andre. Og vi har sørget for flere sommer- og deltidsjobber til barn og unge slik at de kan tjene egne penger.
– Hvilket politikkområde vi du ha mer oppmerksomhet om?
– Forebyggende arbeid for å bekjempe ungt utenforskap og ungdomskriminalitet.
– Hva ville du gjort hvis du var kommunalminister for en dag?
– Da hadde jeg lagt om kommunenes inntektssystem på en måte som gjorde at man tok mer hensyn til kommunenes utgifter og ikke bare så på inntektssiden.