Ordfører i Moss, Hanne Tollerud, sier en rekke jubileumsarrangementer nå avlyses som følge av det lokale koronautbruddet.

 Ordfører i Moss, Hanne Tollerud, sier en rekke jubileumsarrangementer nå avlyses som følge av det lokale koronautbruddet.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Samarbeider med andre kommuner om smittesporing

Kommuneoverlegen i Moss samarbeider nå med kolleger i Fredrikstad, Sarpsborg og Oslo i smittesporingsarbeidet.

 Også Folkehelseinstituttet er koplet inn i dette arbeidet.

– Vi sier ikke at smitten oppsto i selskapet, men vi vet at tre smittede personer fra Moss har deltatt. Vi har jobbet med å få en oversikt over alle nærkontakter og å følge opp gjestene for å hindre videre smitte, sa kommuneoverlege Kristian Krogshus i Moss kommune på en pressekonferanse onsdag.

Det er registrert 24 smittetilfeller i et nytt lokalt utbrudd i Moss. Fortsatt arbeides det med smittesporing. 16 av smittetilfellene kan knyttes til ett privat selskap, en bryllupsfeiring, men gjennom flere ledd. Selskapene har foregått i perioden 19.juli til 26.juli og hadde gjester fra Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Oslo og Råde.

Kommunen venter på svar på 190 prøver. 100 prøver er tatt siste døgn. Ca. halvparten er av ansatte og beboere ved Rosnes omsorgsboliger.

Moss kommune avlyser alle større jubileumsarrangementer de neste 14 dagene som følge av det lokale koronautbruddet.

Også byfesten 15. august blir avlyst, opplyste ordfører Hanne Tollerud (Ap) på en pressekonferanse onsdag.

Det er arrangementer som har potensial for å samle opp mot 200 mennesker som avlyses.

I tillegg avlyses Christian Frederik-løpet, som skulle ha vært holdt i Nesparken 15. august. Byfestdagene var planlagt 13. til 15. august. Arrangementene skulle ha vært en del av feiringen av at det 10. august i år er 300 år siden Moss fikk bystatus av Fredrik IV.

– 300 års jubileet vil gå inn i historien som det jubileet der vi satte folkehelse i fokus, sa ordføreren.

Hun understreket at kommunen ikke har noen grunn til å tro at noen har brutt smittevernreglene eller opptrådt uansvarlig.

– Ingen skal føle skam, og vi skal ikke skylde på hverandre, sa Tollerud.

25 kommuner

Kun 25 norske kommuner meldte om smitte i uke 30. 94 personer ble meldt smittet, som er en økning fra 53 meldte smittede i uke 29.

Det var en kraftig økning i antall smittetilfeller i Viken, fra 14 til 45, mens det var en liten nedgang i Oslo. De fleste fylker meldte en økning i antall smittetilfeller. Økningen i Viken skyldes blant annet smitteutbruddet i Moss.

Halvparten utenlandsk smitte

De siste to ukene har rundt halvparten av de nye koronatilfellene med kjent smittested rapportert smitte etter reise utenlands, opplyser FHI i sin ukesrapport.

De aller fleste av dem som er smittet etter reise utenlands, har vært i «røde» land, som er omfattet av karanteneplikt ved innreise til Norge. 13 personer har oppgitt Kosovo som smitteland, tolv har oppgitt Serbia, og seks Sverige. Det er også oppgitt elleve andre «røde» land.

– I samme periode ble 9 personer smittet etter reise til Danmark, Polen eller Tyskland, land som på innreisetidspunktet var unntatt karantene, altså såkalte «grønne land», sier overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Fortsatt lave tall

Hun er klar på at det fortsatt er snakk om lave smittetall, til tross for at det har vært en liten økning i smitten. Folkehelseinstituttet venter sporadisk økning i smittetallene i forbindelse med lokale utbrudd og klynger.

– Det er viktig at den gradvise gjenåpningen av ulike funksjoner i samfunnet følges opp lokalt gjennom sporing av nærkontakter, isolering av dem som er syke, høy testkapasitet og gjennomføring av karantene etter gjeldende råd. Her er det viktig at kommunene følger opp, fortsetter Siri Hauge.

Det ble ikke meldt dødsfall i forbindelse med koronavirus til Folkehelseinstituttet i uke 30.

(©NTB)