– Presset vil bli større i pleie og omsorg enn på sykehusene, sier leder Lill Sissel Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Presset vil bli større i pleie og omsorg enn på sykehusene, sier leder Lill Sissel Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Foto: NSF
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

NSF: – Kommuner mangler både smittevernutstyr og personell

Kommuner mangler både ansatte, smittevernutstyr og ressurser til opplæring av omplassert helsepersonell, advarer Norsk Sykepleierforbund.

193 pasienter var innlagt med koronasmitte på sykehus mandag, ifølge tall fra Helsedirektoratet. 41 av pasientene får respiratorbehandling. 

Nå forbereder kommunene seg på å ta imot koronasmittede i dagene og ukene som kommer. Leder Lill Sissel Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) mener utfordringene vil bli store.

– Største press i pleie og omsorg

– Mediene har vært veldig fokusert på presset på sykehus, men den største belastningen vil komme i den kommunale helsetjenesten. Årsaken er at den største risikogruppen tilhører kommunens pleie- og omsorgstjenester. Flere kommuner praktiserer eller planlegger for at pasienter i sykehjem som får smitte av Covid-19, ikke nødvendigvis blir lagt inn på sykehus, men skal få helsehjelp der de er, sier hun.

– Kommunene er bedt om å gjøre seg klare til å ta imot mange syke pasienter som trenger døgnbehandling fra sykehus i perioden fremover. Er de klare?

– Tilgang på nok smittevernutstyr er en utfordring. Alle kommunene jobber iherdig med å få tak i nok utstyr. Nå er det altfor mange som mangler det mest grunnleggende smittevernutstyret, som hansker og munnbind. De har sett seg nødt til å gå til det lokale næringsliv for å be om hjelp. Men disse varene varer bare til neste uke. Det kommer også for liten informasjon om hvordan kjøp og distribusjon skal foregå fra Helse Sør-Øst, som har fått ansvaret for dette, sier lederen i NSF.

– Nye medarbeidere trenger opplæring

Både helseminister Bent Høie (H), helseforetak, fylker og kommuner har bedt helsepersonell om å trå til for å bidra med helsehjelp under pandemien. Kommuneansatte er også flyttet på internt i kommuner for møte det nye helsebehovet.

Omdisponeringen krever opplæring, og det gjør Larsen bekymret.

– Hvordan gir man ansatte hasteopplæring når bemanningen er lav i utgangspunktet? Vi har for få sykepleiere som kan prioritere tid bort fra pasientene for å gi opplæring, særlig om smittevern og hvordan bryte smittekjeden. Presset er spesielt stort i Oslo nå, mens det ennå er færre sykdomstilfeller i andre kommuner. Nær halvparten av sykehjemmene i Oslo har brukere som er smittet av korona, og de har mange ansatte i karantene, sier hun.