Nyheter
Mandal refser UDIs flyktningpolitikk
Stadig flere kommuner får utplassert asylsøkere uten oppholdstillatelse som skal bo i hus eller leiligheter. Blant dem er Mandal kommune, som reagerer kraftig mot UDI.
Dette er saken Spesialkonsulent for flyktningsaker i Kommunenes Sentralforbund (KS), Nina Gran, hevder det oppstår en del konflikter når Utlendingsdirektoratet (UDI) åpner for at asylsøkere i mottak kan bo i leiligheter rundt i kommunene. Dette forplikter kommunene til å tilby en del tjenester de ikke har kapasitet til. Det kan bety press på boligmarkedet, behov for klassedeling i grunnskolen, større behov for helsetjenester, tolketjenester, eventuelle barnevernstiltak og norskundervisning. I tillegg kreves at de stiller med norskundervisning for voksne i mottakene. |
Utlendingsdirektoratet (UDI) har plassert vel 150 asylsøkere gjennom Sana-stiftelsen i Mandal. Det har påført kommunen 400.000 kroner i ekstrakostnader bare til voksenopplæring i 2002. Det opplyser kontorsjef Thorbjørn Willumsen til Kommunal Rapport.
Mandal er nemlig i ferd med å skaffe seg en oversikt over hva staten ikke dekker av kostnader for de 150 asylsøkerne kommunen foreløpig har fått utplassert, uten forvarsel.
Rådmann Thore Gullichsen begrunner reaksjonene mot utplasseringen med at etableringsprosessen kom for bardus på Mandal, og at kommunen ikke får dekket kostnadene sine fullt ut.
Kontorsjef Willumsen understreker at voksenopplæringen bare er en liten del. Cirka 110 asylsøkere får voksenopplæring og seks-sju lærere er tilsatt på grunn av dette. Staten dekker bare to timer per uke per person.
Slett saksbehandling
Sentralstyremedlem i FrP og formannskapsmedlem i Mandal, Åse Schmidt, velger å ta bladet fra munnen. Hun mener UDI driver med slett saksbehandling og frykter at utgiftene kommunen nå må påta seg vil gå ut over velferdstilbudene til innbyggerne.
- Jeg føler flyktningpolitikken er helt ute av kontroll, og at kommunene blir sittende igjen med svarteper, sier hun til Kommunal Rapport.
- I løpet få dager fikk Mandal vite at det skulle komme over 150 asylsøkere til kommunen. Dette leste vi først om i avisen. I ettertid har UDI innrømmet slett saksbehandling, uten at det hjelper kommunen, sier Schmidt.
- Poenget er at disse familiene som altså ikke har fått oppholdstillatelse ennå, skal ha kommunale tjenester innenfor helse og skole. Vi ser allerede at staten ikke dekker kostnadene fullt ut. Dermed tappes kommunekassen, frykter Schmidt.
Konstituert ledende helsesøster i Mandal, Solveig Øivold, bekrefter at den halve stillingen staten har spandert langt fra er nok. Helsestasjonen er i en så stor krise at de må kutte både toårskontrollen og utsette fireårskontrollen. Men Øivold understreker at det ikke bare er asylsøkerne som velter lasset.
- Problemene vi har fått, skyldes generell lav bemanning, sier hun, men medgir at arbeidet med flyktninger krever sitt.
- Vi bruker tre ganger så lang tid på flyktningbarna som andre, sier Øivold.