Nyheter
Klandrer fastlegeordningen i Oslo for dødsfall
I mer enn åtte timer forsøkte Odd Bernhard Torkildsen å få legehjelp til sin syke kone, uten å lykkes. Alle legeinstansene henviste til konas fastlege, som ikke hadde tid. Da hjelpen endelig kom, var det for sent.
Torkildsen er ikke i tvil om hvem som har ansvaret for hans kones død.
–Fastlegeordningen er skyld i min kones død. Politikerne har vedtatt en fastlegeordning som de ikke har forstått konsekvensene av. Vårt helsevesen er sykt, sier en bitter Torkildsen til Aftenposten.
Mareritt
Torkildsens mareritt begynte 6. august da han ble vekket klokken 7 om morgenen av at kona hadde vondt for å puste. I den første telefonen til legevakten ble Torkildsen henvist til fastlegen, men der var ingen på jobb så tidlig. Først flere timer senere fikk Torkildsen kontakt, men fastlegen hadde ingen mulighet til legebesøk.
–Jeg ringer dere senere og hører hvordan det går, var hjelpen fastlegen kunne gi.
Torkildsens 52-årige kone, som var avhengig av rullestol på grunn av komplikasjoner etter et beinbrudd i april og derfor vanskelig kunne fraktes i vanlig bil til legevakt, ble imidlertid bare dårligere og dårligere.
I desperasjon ringte Torkildsen Diakonhjemmet, som hadde behandlet kona tidligere. På nytt ble Torkildsen henvist til fastlegen, som fortsatt ikke kunne komme.
I 15-tiden ringte Torkildsen legevakten etter ambulanse hos legevakten, hvor han etter mye om og men fikk “rekvirert full uttrykning”. Da han vendte tilbake til sin kone etter samtalen, lå hun livløs uten å puste. Da ambulansen kom, var det for sent.
Klokken 18.30 ringte fastlegen for å høre hvordan det gikk.
Tolkning av ordningen
Obduksjonsrapporten vil kanskje vise om Nina Reidun Syverød Torkildsen liv kunne vært reddet dersom hun hadde fått legehjelp raskere. Odd Bernhard Torkildsen har uansett klaget saken inn til fylkeslegen.
I Oslo kommune er fastlegeordningen tolket slik at fastlegen har ansvaret for sine pasienter på dagtid. Den bydelsvise legevakten er derfor lagt ned. Ifølge Aftenposten har AMK-sentralen (akuttmedisinsk kommandosentral) hatt en enorm pågang av telefoner fra fortvilede mennesker som ikke får kontakt med fastlegen sin, etter at ordningen trådte i kraft 1. juni.
Ved AMK-sentralen på Ullevål sykehus mener man Torkildsen-saken er riktig håndtert fra deres side.
–Vi har så langt i vår gjennomgang av hendelsesforløpet funnet ut at vi har gjort riktig utspørring av mannen som ringte, og handlet korrekt. Vi mener de har fått riktig hjelp og respons fra oss ut fra situasjonen, sier avdelingsoverlege Arild Kovdal ved AMK-sentralen til Aftenposten.
–Det skjer at mennesker dør, sier Kovdal.
Legeforeningen kritisk
Visepresident Hans Kristian Bakke i Den norske lægeforening er på sin side sterkt kritisk til kommunens håndtering av denne saken spesielt, og fastlegeordningen generelt.
–Først og fremst er dette en veldig trist historie. Det den viser, er at akuttberedskapen er viktig helt uavhengig av fastlegeordningen. Kommunen kan ikke lene seg tilbake og si at fastlegen har ansvaret. Man kan ikke basere livreddende behandling på at fastlegen skal være tilgjengelig. Det ligger ikke i avtalen eller i ordningen, sier Bakke.
Han mener det kan virke som om at Oslo kommune har brukt fastlegeordningen som et påskudd til å redusere akuttberedskapen på dagtid.
–Det har aldri vært intensjonen med fastlegeordningen, og vi har advart sterkt mot det, sier Bakke.
Legevaktsjef Jan Peterstad i Oslo utelukker ikke at omstillingene i forbindelse med fastlegeordningen kan ha vært noe av årsaken til den tragiske hendelsen, selv om han ikke vil kommentere den konkrete saken.
–Vi mangler ikke ressurser når det gjelder livstruende situasjoner. Da skal folk ha hj elp fra lege, eller få ambulanse, understreker Peterstad.