Nyheter

Hjemmeboende vil også kommunisere
Nettbrettene inntar sykehjemmene i ekspressfart. Men hvor er mikrofonen, og hvordan får vi i gang kameraet, spør de eldre som sitter hjemme.Seniornett
Med koronakrise og besøksforbud på sykehjemmene, har mange kommuner i ekspressfart fått på plass tilbud der pårørende, beboere og pasienter kan ha kontakt med hverandre digitalt.
Flere kommuner, som Skien og Jessheim, håper å få på plass et kommunikasjonstilbud så raskt som mulig. I noen kommuner ordner familiene selv et tilbud, andre får drahjelp.
Sparebankstiftinga Sogn og Fjordane gir 400.000 kroner til sykehjemmene i kommunene i det gamle fylket for å få på plass tilbud.
– Ny velferdsteknologi og å ta i bruk allerede eksisterende teknologi for ansatte og brukere, er noe kommunen jobber mye med. Teknologien hadde kommunen allerede, så teoretisk sett har det lenge vært mulig å gjøre dette. Men noen ganger må det en krise til for å få fortgang, sa prosjektleder for digitalisering i helse og omsorg i Overhalla kommune, Beate Aunet til Kommunal Rapport i forrige uke.
- Les også: Tilbyr pårørende videobesøk
Mange spørsmål
Men hva med bruken av teknologien til de eldre som sitter hjemme?
– Hvor er mikrofonen? Hvordan får vi i gang kamera, er ting de eldre lurer på, sier generalsekretær Kristin Ruud i Seniornett.
Ruud tror flere og flere vil kontakte Seniornett ettersom flere vil kjenne mer og mer på det å være alene, så organisasjoner har rustet seg med flere frivillige og mer teknisk utstyr.
Til vanlig får Seniornett mellom 50 og 100 telefoner om dagen fra folk over hele landet. Nå ligger antallet henvendelser 10 til 15 prosent over, ifølge Ruud.
Foretrekker stor skjerm
Nettstedet Sykepleien har spurt 30 eldre om hva de mener om å kommunisere via en skjerm. 35 prosent foretrakk en fysisk datamaskin, mens 32 prosent ønsket å benytte tv-skjermen ved videokommunikasjon. 27,5 prosent av deltakerne likte best nettbrett, mens 5 prosent foretrakk mobiltelefonen.
Tre av de 30 fant videokommunikasjon utfordrende. Flere av de 30 deltakerne i undersøkelsen mente at personlig kontakt er å foretrekke, men at nettbrett og pc er et godt supplement. De var opptatt av at hjemmesykepleien må skoleres i bruk av elektroniske tjenester. Undersøkelsen ble gjennomført i Ålesund.
Koronastengt hjelp
Da Kommunal Rapport besøkte det kommunale tilbudet «Datahjelp for vettskremte» på servicetorget i Gran i februar i år, sa 81 år gamle Svein Kristiansen at én-til-én-hjelp fungerte best når han ikke fikk til datamaskinen eller mobiltelefonen. Han hadde vært på servicetorget og fått hjelp tre ganger siden tilbudet startet ved nyttår.
Nå er servicetorget midlertidig koronastengt og datahjelpen satt på vent.
– Vi har hatt henvendelse fra et privat IT-selskap som vil tilby hjelp, sier kommunikasjonssjef Kirsten Jåvold Hagen.
Men hun tror det blir uaktuelt å bruke penger på det. Hun mener det er naturlig å bruke de frivillige nå, om behovet for datahjelp fra hjemmeboende skulle oppstå.
– Det er ingen som har ringt og etterspurt det ennå.